fredag 23 april 2010

Veterinärbesök igen

Var med Thea hos veterinären idag, hon löper igen fast hon senast löpte i februari så ville kolla att det inte var ngt med livmodern. Dessutom har hon varit dålig i magen ganska länge nu så kollade det samtidigt. På blodproverna syns tydligt att hon har infektion i kroppen och på röntgen ser man att slutet av tarmen är inflammerad. Livmodern ser bra ut på röntgen och känns fin och hon reagerar inte med smärta eller så men för säkerhetsskull ska vi tillbax på tisdag och göra ultraljud av livmodern och äggstockarna. Så det blir medicin och inga tävlingar på ett tag men det är mindre viktigt, jag vill bara att mina grisar ska må bra!!!

Det här har fått mig att fundera lite...kanske är en sterilisering bra? Har funderat lite på det förut med Irja. Slipper löpet och allt runt, att dom blir lite nedgångna och sånt. Slipper missa tävlingar och bloddropp inne och så. Slipper dessutom risken med eventuella livmoderinflamationer och annat som kan vara riskabelt. Men det är ju inte helt riskfritt att kastrera, fler jag känner har haft små eller stora komplikationer även om det ju lika gärna kan gå helt smärtfritt. Har ni lust att delge era tankar kring detta, ni kanske har kastrerad tik eller känner någon. Hur har det gått, vilka komplikationer har ni stött på om ni har stött på några?

3 kommentarer:

  1. Jag har ju kastrerat både Zorro, Della och Medusa. Della tror jag fick komplikationer för att hon hade förbaskat svårt att vara still, för att hon nådde att klia sig med baktassarna och förmodligen fick in skit i såret under läkning. De andra har det gått kanon med. Även Emmas Bianca är kastrerad och det har gått suveränt bra! Ingen av hundarna mådde dåligt psykisk och jag har efter Dellas antibiotika bara upplevt positiva saker.Den enda nackdelen hittills om man ska vara krass, är att det var väldigt dyrt, men väl värt! (hon är ju inte den vackraste i pälsen längre heller, men vad gör det?) =)

    SvaraRadera
  2. Vi har ju som sagt kastrerat Lova. Med henne gick allting toppen, hon läkte snabbt och fint och var "sig själv" efter bara ett par dagar. Själva läkningen tar ju egentligen lång tid invändigt och så, men hon repade sig jättefort.

    SvaraRadera
  3. Båda mina tikar är kastrerade. Lilla vovven var bara ett år då men det gick bra, hon är vild och galen som förr, äter kanske lite bättre även om hon är rätt kinkig fortfarande.

    Gamla vovven var väl fem eller nåt sånt när hon opererades och det gick inte så bra, hon höll på att dö (hon var inte sjuk innan) men en sköterska räddade henne. Tog lite längre innan hon blev pigg igen men nu mår hon jättebra. Däremot är hon fruktansvärt hungrig nuförtiden!

    SvaraRadera