fredag 15 november 2013

Fartfylld träning

Onsdagsträning på em igår. Vi var inte alls många så vi byggde upp en lite längre bana som Annelie hade hittat. Den var springig och tuff helt klart. Fanns dessutom flera varianter på den. *tummen upp*

När jag gick banvandringen så kände jag att jag verkligen bara gick utifrån Kyile. Kände mig rätt självsäker på vad som skulle funka och vad som inte skulle det. Fick en bra bild av banan i mitt huvud. Eftersom att Thea också skulle köra fick jag påminna mig själv om att gå två varv för henne med. Thea var föst ut och jäklans vad fint hon går! Vi känns så himla samspelta på banorna nu. Känns liksom så enkelt att köra henne. Nackdelen med det är att jag slarvar lite i vissa svängar och då blir hon lite stor men i övrigt går hon som tåget! När vi byggde om banan så diskade vi oss först i en sekvens jag faktiskt blev lite förvånad över att hon inte tog. Men hon får drag in i banan och jag visar henne dessutom inte ordentligt så när man ser filmen ser man att det inte alls är konstigt att hon diskar sig. Såhär såg det ut gång varv ett och sen varv två. Ett tips är att skruva ner ljudet lite så slipper man höra min skrikiga röst XD


Kylie fick träna lite running och vi mixtrar fortfarande med var bumpersen ska ligga för att hon ska få en fin träff. Just nu har vi den på 3,5 stegpinne (skriver det mest för att jag ska minnas) ovanför kf. Hon har fint drag och man märker redan nu att hon taggar upp mycket mer på balansen än hon gjort någonsin förut. Nu tjyvade hon tom för att springa på den och ser inte ett dugg osäker ut som hon gjort med 2+2 där jag inte riktigt fått till träningen så att hon förstått uppgiften.

Thea fick också testa på running. Jag släpper henne ju ändå alltid och då hon börjat småhoppa på a-hinder (förvånande nog just a-hindret och inte balansen...) så tänkte jag att jag lika gärna kan testa runningsen på henne också. Hon tvekade en del och brydde sig mycket mer om bumpersen än K vilket ju inte är så förvånande då hon tränat mycket längre, är känsligare för miljon och att hon ju "vet" vad man ska göra på balansen (2 + 2) och nu var det helt annorlunda kriterier. Vi får väl se om jag kör running helt eller om jag fortsätter släppa henne tidigt men oavsett så får hon testa lite.

Kylies varv på banan vi byggde upp var minst sagt stressade. Eller snarare jag var stressad. Har fortfarande svårt att hitta känslan när vi springer jämt och tajt. Jag vill gärna vara långt före hela tiden för att känna att jag har kontroll. Något vi helt klart behöver träna på. Det hörs väldigt tydligt i min röst att det är lite lätt panikartat på vissa ställen... XD Såhär såg en av rundorna ut. Det var helt klart inte vår bästa runda från träningen men den som hamnade på film så ni får hålla till godo ändå.

  Rundan är rätt kass på flera aspekter med stora svängar (bla innan och efter första tunneln) och lite annat muppat och jag vete fasen vad jag håller på med på slutet med att bara gapa som en idiot utan att röra på mig! Sen syns det tydligt att vi måste träna mycket mer på sväng efter tunnel! Ändå väldigt kul att när jag gör rätt så följer hon så fint!

torsdag 7 november 2013

Irja till Ultuna

Irja har sen ett tag tillbaka gått väldigt kort med bakbenen av och till. Hon är inte halt utan snarare stel och ser ut lite som att hon krummar med ryggen. Men bara ibland. Har inte sett samband med vila, kalla muskler, mornar etc utan bara kommit och gått liksom. Dessutom har hon då och då växlat till passgång i både trav och skritt. Eftersom att hon har obehandlad patella sen hon var pluttis så har jag misstänkt att det kan ha med saken att göra. När hon var liten fick vi instruktionen att så länge hon inte visade sig ha ont och hon väger under 15 kg så skulle vi låta bli operation emn om hon visade sig ha ont så skulle op bli aktuellt. Nu i efterhand önskar jag att jag fått veta mer då om HUR en hund visar sig ha ont i sina knän. TEx genom att gå kort etc.. Ett bra råd hade varit att vi skulle kolla upp henne hos någon muskel eller ledkunnig en gång per år eller liknande för att se om det vandrat. Ja, inte så mycket idé att älta utan nu är det som det är.

Vi hade en tid idag hos Kerstin på Ultuna för att få en riktig genomgång av skruttisen. Som "tur" var visade hon sin riktigt värsta gång när Kerstin tittade vilket ju är bättre än att hon hade en bra gångstil just då. Sen kände Kerstin igenom henne och hittade att hon markerar på några tår på framtassarna. Främst på tårna längst ut närmast sporren. Fick otroligt dåligt samvete då hon reagerar hemma när jag klipper klorna (och just extra mycket på framtassarna), vilket pga av att hon är jobbiig att klippa tenderar att konstant vara för långa, men jag har mest tolkat henens små ryckningar som att hon är kittlig eller fjompig och inte alls upptäckt sambandet med just att hon reagerar mer på vissa tår om och om igen. Usch!! Kerstin visade också att hon är väldigt rörlig i alla sina tår och leder i tassarna. Hon kan böja sina handleder så att hon har tårna mot undre delen av benet. Inte superbra direkt.

Bak så ömar hon i höften när man sträcker benet bakåt. Spec vänster bak ville hon inte alls låta Kerstin sträcka ut. Och så reagerade hon kraftigt (enda gången hon pep till) när Kerstin tryckte runt ischiasnerven (stavning?) Hon skiljer i två cm i musklerna runt låren. När vi sen petade i knät så fick Kerstin sträcka hela vägen men Irja visade tydligt att det inte var skönt. Vi fick gå en vända till för att titta när knäna låg rätt och då gick hon betydligt bättre!!! Vi vet iof inte om knäna låg fel första vändan men Kerstin sa att troligtvis är knäna en del av boven. Hon gissade lite återhållsamt att tårna fram kunde vara artros för att hon ev lägger mer belastning fram än vad hon borde när hon har ont bak och det tillsammans med överrörligheten skulle kunna gett artros.

Kontentan blev iaf att vi är inbokade hos ortoped som ska kolla knäna och se om vi ska göra något där. Dessutom antagligen röntga och se hur knän, höfter, rygg och tår ser ut. Och efter det avgöra vad som händer framöver. Jag gissar på att det blir operation för patellan. I övrigt så får hon inte röja massor men vara med som vanligt på promenader och så ska vi försöka lägga i knäna så ofta det går då det var sån stor skillnad i hennes rörelsemönster med dom rätt jämfört med fel. Då dom hoppar ur av att hon tex bara sätter sig så blir det att hålla mycket koll och framför allt när vi ska ut/är ute på promenad så att hon går så mycket som möjligt med knäna i rätt läge. Inget smärtstillande än.

Har hittills lyckats hålla mig från att vara orolig och försöker att tänka väldigt positivt på det hela även om det så klart gnager i mig att hon har ont. Och det gnager extra mycket i mig att jag inte har kollat upp hennes patella regelbundet. Då kanske jag hade kunnat upptäcka att hon har ont långt tidigare och hon hade behövt gå med felbelastningar. Min lilla goa nallebjörn < 3

Bumpers

Ni som följt oss ett tag vet hur jag velat fram och tillbaka med Ks kontaktfält. Vill ju ha running men inte hittat en metod som fungerar för oss praktiskt eller mentalt. Men nu har jag bestämt mig för att testa bumpers. Här är första träningspasset, andra omgången (tror jag då tredje endast är på bilder).


Hade inte hunnit ordna några vettiga bumpers ännu så fick bli en improviserad variant av två knutna och snurrade handdukar som fyllde sitt syfte bra. Första omgången tvekade hon med många språng på nerfarten, hon visste inte om hon fick springa eller inte. La ut leksak framför och hetsade på henne över och då får hon en fin träff på första rep här ovan. Andra så hetsade jag henne tokmkt och hon hoppar stooooort! Sen får hon flera fina träffar. Testade en omgång med leksaken hos mig istället för utlagd och då får hon ett helt annat mönster som inte alls blir bra även om hon träffar.

Sara visade mig en ball funktion på min kamera. Det är dramainställningen som tar flera bilder efter varandra och lägger ihop dom till en. Vi fick dock inte till det på en gång utan först såg det ut såhär

(Diggar Linas peppade min i bakgrunden ;)

Men efter många om och men så lyckades vi få till två stycken. Häftig funktion och man kan zooma så man ser väldigt tydligt varje tass.

 På den vänstra träffar hon med bägge framtassarna, ingen baktass och på den högraträffar hon med höger fram och vänster bak. Vill helst få till 3 tassar varje gång och att det ska se rätt lika ut hela tiden. Nu ser man att det skiljer ganska stor bit mellan var hon landar i andra språnget på bilderna. I den översta så är hon längre ner på kontaktfältet än på den nedre bilden. Jag vill ha en framtass och två baktassar som mål. Då kommer hon vara närmare kf i nästa språng och ha lättare att svänga.



Kommer behöva mixtra lite med avstånden för att få till just den träff jag vill få till och då är det guld värt att jag har så härliga träningskompisar som kan hjälpa till att titta. Plus kameran då iom att det är väldigt svårt att se när det går så fort live. Annelie hängde med mig och ordnade bra material som jag ska ordna ordentliga bumpers av. Ni får en bild på dom när dom är klara.

Plockepinn till SM!

Jag, Annelie och Elin drog upp med alla hundarna till Rättvik. Vi har haft väldigt roligt den här helgen, många skratt! Är lyckligt lottad som har så fina tränings- och tävlingsvänner!

Resultatmässigt är jag otroligt nöjd! Jag har satt 7 av 8 nollor den här helgen och den enda disken var i det loppet Thea vurpade. Ni som inte orkar läsa hela långa rapporten får här snabbversionen. Thea då disk i ho3, nolla och 8e plats med SMpinne 9 i ena agility och 10e plats i andra. Kylie gjorde två nollor med laget No Limit, 2a och 4e plats. Thea nollade bägge sina lopp i laget. Tyvärr diskade laget agilityloppet men vi fick 3 nollor i hopp och vann klassen med SMpinne. Det var vår 2a hoppinne vilket var sista vi behövde till kvalet! Plockepinn är nu alltså klart för SM 2014!!! :D

Det innebär att jag har bägge mina agilityhundar till SM. Thea individuellt, Thea i smallaget Plockepinn och Kylie i largelaget No Limit. Så jäääääääkla ballt och häftigt! Fy fan vad vi är bra :D !!!!

Nu kommer den långa versionen för er som orkar och vill nörda er genom lopp efter lopp ;)
Första loppet ut var en väldigt springig och enkel hoppbana. Här var det att sätta varje sväng till max för att kunna ha en chans på pinnarna så jag satsade fullt ut med bla två blindbyten i följd som jag inte visste om det skulle funka.
Började sisådär men att Thea blev påverkad av hundarna och publiken bakom henne i starten. Ger ju oss problem när jag inte kan lämna henne. När vi väl startar så går hon väldigt fint. I tunneln på slutet så händer något, man kan se hennes svans och hon stannar till i öppningen vilket gör att min uttryckning blir helt otajmad och så blir blindbytet efter kasst. Det var ju en chansning redan från början och den lyckades inte men hon har fin fart i mål även om vägen blev fel så här har vi helgens enda disk


Sen har vi dagens första agiltiylopp. Blir så glad när jag ser hur fint hon går! Läser svängarna så fint och hoppar av tajt vid hinderstöden om och om igen. Jaakkon innan tunneln hade kunnat bli lite tajtare men är så nöjd så nöjd! Titta bara på hur hon springer raksträckan ner mot hörnet trots att det går rakt på en hinderfixare med färgglad filt på sig som tittar på. Och hon kör ändå. Ibland går det helt enkelt även om hon inte släppt all osäkerhet ju vilket syntes i starten på första loppet. Räckte till 10plats



Dagens sista agilitylopp. Helt klart dagens bästa! Är riktigt nöjd med mina handlingsval och hur fina svängarna blir. I starten var det många som gjorde framförbytet men det var inte många som fick till det bra. Jag är nöjd med valet att vara kvar på sanna sida och istället göra bakombytet innan a-hindret. Hon är riktigt duktig som tar slalomutgångden så fint vilket ger oss en bra sväng där! Är också tokigt nöjd med handlingen efter gungan vilket gav en kanonväg till krokningen efter. Blir lite sen i blindbytet i hörnet vid tunneln där jag då drar ut henne på en lite stor sväng men det var nog det enda jag kan hitta som inte var klockrent. En 8e plats och SMpinne på det :D



På kvällen så blir det fler skratt och roligheter. Bla körde jag en omgång planka (utmaning jag är med i) som Annelie och Elin peppade. Läs tittade, garvade, mobbade och åt smaskig mat under tiden :P

Dag två tar sin början med ett hopplopp som tyvärr hade många nollor så det räckte bara till plats 13.
Hon blir väldigt tajt på min jaakko över 3an, jag hade kunnat ta henne på sidan om hinder 4 om jag velat. Vet inte vad som gjorde att hon tog sån tid i tunneln innan slalom men där borde jag ha gått lite närmare tunneln så vi kunde springa tillsammans istället för att jag står still och väntar in henne. Sen släpper jag henne lite stort i sista staketet vilket var slarvigt. Ser också att jag hetshandlar lite här och där. Slarvkastar med armarna ibland (gör vissa sekvenser väldigt bra och ordentligt) vilket jag tenderar att göra när jag kör Kylie också. Med Thea funkar det för att hon är så pass erfaren att hon kan och förstår, är så samspelt med mig att hon kan läsa mina slarviga signaler och det går lite långsammare så vi kan rädda upp om det håller på att bli tokigt. Med Kylie så slarvar jag bort svängar på det sättet och kan resultera i onödiga fel och diskar. Något jag måste skärpa mig på! En fin och ordentligt sväng är näst sista, innan sista tunneln där jag visar ordentligt och väntar in i lugnt och ro. Mer sånt!
S

Thea var inte anmäld till det 5e klass3-loppet. Jag tyckte att 3 om dagen var nog och ville spara henne lite till lagklasserna. Så här kommer då lagloppen. 
Plockepinn hade det viktigaste loppet - hopp - först. Elin och Jessie börjar med en nolla men fick lite strul på slutet. Theas lopp går fint fram till framförbytet efter däcket som inte var det smartaste handlingsvalet (vi safade en anings här då vi funderade på andra alternativ på banvandringen) och sen tokdrog hon mot målet trots att jag försökte ropa på henne massor, hon vänder som tur är och vi får också till en nolla om än lite svajig och inte direkt någon kanontid.

När Dijana och Fia också sätter en nolla så vet vi att vi ligger bra till. Jag tittade till resultatlistan och såg att vi ledde än så länge och det höll hela vägen!! Vinst till laget och sista hoppinnen och kvalet är i hamn :D !!!

No Limit körde på tre denna helgen och Josefine hade ont i ryggen så Annica körde både Otto och Gin. Agilitybanan var en rolig bana som kändes som att den skulle passa oss bra minus sista svängen som jag inte visste alls hur jag skulle få till bra. I framförbytet innan a-hindret blir jag sen i vändingen och hon får en stor sväng. Sen räddar hon slalomet såååå jäkla ballt! Hon typ hoppar och kommer helt muppat in men räddar upp det utan fel. Sämsta balansen som tar massa tid!! (Men nu har vi börjat träna med bumpers, kommer i ett eget inlägg) Och sen kommer den där svängen. Hon vänder upp mot a-hindret och får värsta sladden. Jag försökte stärka med muntligt kommando på vänster men gick inte hem alls. Syns inte på filmen men hon sneddar in mot mig inför sista hoppet men går sen ut och tar slutet. Lite nervigt sådär på slutet xD

Det räckte till en 4e plats för laget och en extra SMpinne.

Lyckan var ju rätt total (försökte hålla mig till att vara taggad och inte peppad för att lyckas köra Kylie och JA det är en skillnad på dom två ;) ) till Plockepinns agilitylopp. Fia vilade för att spara på henne för valparna så det var bara jag och Elin som körde. Elin börjar med att gå in och nolla. Jag peppar på Thea som startar med en riktigt fin fart. Hon hoppar högt upp på a-hindret (tänker nog köra bumpers med Thea också för att få mer flyt hela vägen ner) och hamnar lite off mot slalom. Är sen på väg mot starten men vänder med mig mot balansen istället. Jag trodde inte den fällan skulle vara så stor i small jämfört med large så tog den inte på allvar där. Kass balans som hon hoppar högt upp, är visserligen på kf men inte snyggt. Sen har vi den dära raksträckan innan muppsvängen som blev i large. Här gjorde vi blindbyten på linjen vilket blev klockrent! Skulle vara kul att se om jag hade hunnit göra det med Kylie också (troligtvis inte då hon behövde hjälp med balansen och svängen efter). Tyvärr diskade sig Nelly på samma ställe som jag höll på att tappa Thea så inget resultat men ändå fina lopp!



Sista loppet för helgen och du får snart sluta läsa ;)
Dom hade byggt om hoppbanan och starten passade inte oss alls. Fick inte till det bytet bra alls utan jag skickar henne på sidan och hon springer då förbi hindret men är som tur är för långt från för att få någon vägran för det. Blir sen lite struligt med dubbla bakombyten (hade tänkt vara på högra sidan tuneln egentligen) men det blir ändå bra vägar. Sen kom problemet där min hjärna inte alls hängde med. Det var flera banor den här dagen som låg likadant från platta till tunneln där jag bytt efter hindret vid platta alla gångerna. Det skulle jag inte nu men kroppen gick på vana och hamnade fel. Blir väldigt slarvig handling fram till slalomet blir det reder sig ändå. Är väldigt nöjd över hur hon svänger ut ur tunneln efter slalomet. Kul att träningen med svängar efter tunnlar börjar ge lite resultat! Jaakkon på slutet blir inte riktigt så tajt som jag velat men fick henne iaf att inte ta fällan rakt fram där som jag kände hade varit en stor risk med något annat byte. Sen blir hon väldigt vid i sista svängen men i mål kom vi utan fel. Blev trots allt vårt strul och Ottos tjyvstart en 2a plats för laget. Värsta bästa att lyckas nolla alla 6 loppen! Här har ni hela lagets lopp