söndag 21 juli 2013

Pepp inför KM

Har idag haft möte och planerat inför klubbens KM i rally, lydnad och agility. Vi kör ett gemensamt i år med både vinnare i respektive gren men också ett allroundpris.

Blev peppad och kommer att tävla alla hundarna i någon form. Klart är än så länge att Thea kör agility, Irja kör rally och agility och Kylie kör troligtvis alla 3. Men så blev jag lite sugen på att träna upp de andra två så dom också skulle kunna starta alla grenarna. Vad tror ni.. Hinner man det på 5 veckor??

Började iaf med apporten (inomhus med enkel shaping) för dom alla tre. Kylie kan den lätt när hon sitter vid sidan, dock inte tränat med störning, så med henne börjar vi på att hon också ska hämta den och komma tillbaka. Dock utan position än. Irja jobbar vi på att hon ska ta tag i apporten och kom så långt att hon öppnar munnen över den men har ännu inte grepp. Thea kör på en smörkniv i trä då jag inte har ngn liten apport XD Går utmärkt och hon är nog den som är mest ivrig på den. Hoppar och snor den direkt, tuggar och spottar ut och vill ha godis. Hon kan också att plocka upp från golvet trots att den är platt så här jobbar vi på att inte tugga och på att komma mot mig med den utan att spotta ut på vägen. Eftersom jag inte har ngn plan på att starta Thea i lydnad på riktigt spelar tuggandet mindre roll egentligen.

Så varma lata dagar och måltider får nu tränas upp om vi ska ha en chans att köra alla grenar!

Lydnaden är det som kommer bli svårast för oss. Det är ju bara Kylie som har någon som helst lydnadsträning i bagaget och den är inte i närheten av klar! Fotgåendet är det som vi kommer få jobba mest med tror jag. Krävs ju både fokus länge utan snack från mig och att hålla positionen. Det plus ingångarna då. Dessutom är ju dessa med i typ alla moment i lydnaden mer eller mindre och finns även med i rallyn så viktig bit att jobba på!

torsdag 18 juli 2013

Prioriteringar

Ibland kommer tillfällen då man måste stanna upp och tänka igenom och se över sin vardag, sitt liv och sina prioriteringar. Idag är en sådan dag. Jag har många delar i mitt liv som jag bryr mig om och som alla ska passas ihop för att lägga ngt slags livspussel. Dock har jag haft perioder när pusselbitarna inte går ihop, de passar inte, har fel mönster eller så hittar jag fler bitar än vad som går in i ett 1000-bitars.

De delar jag vet att jag vill ha med (utan inbördes ordning!) är:
- Volleyboll (för tillfället är det en ganska stor bit då jag är ungdomstränare, sätter ihop ett utblidningsprogram och är med som ansvarig för sommarläger för ungdomar)
- Hundklubben (har engagerat mig i sektorer, styrelse och som intrusktör. Dessutom som glad hjälpare vid andra tillställningar som agilitytävlingar. Den här biten har minskat något på senaste året då jag inte längre sitter med i styrelsen men å andra sidan håller jag fler kurser så summan är nog lika)
- Egen hundträning (En av de stora bitarna. Alla tävlar jag åker på och allt jag tränar däremellan. En väldigt viktig bit som jag inte vill tumma på pga tidsbrist. Utan ska den minskas är det för att jag i så fall vill göra så)
- Skola (Helt klart en väldigt stor bit. Jag pluggar till mitt drömyrke och jag trivs verkligen bra på min utbildning och med min klass! Skolan kommer trappas upp det här året och jag skulle egentligen behöva börja plugga redan nu. Alltså kommer den här biten behöva ökas)
- Familj (Självklart en av de viktigaste men i ren tid är det nog inte en av de allra största. Kvalitet tror jag på!)
- Vänner (Den här biten är nog den som i tidsaspekt är minst. Får dock en hel del mysiga stunder med hundvänner på tävling och träning men övriga vänner har fått stå tillbaka en hel del vilket jag vill ändra på. Den här behöver prioriteras högre och ökas på mer!)
- Egentid (Många som känner mig säger att jag är social och alltid har något för mig och att det konstant verkar som att jag vill vara i centrum. Anna liknade ju mig vid en biltvätt sist XD Dvs en som är stort och fladdrig/yvig och som man inte kan stöta på utan att bli påverkad. Mycket helt enkelt i mina ögon ;) MEN trots det har jag ett stort behov av att få vara ensam, vara ifred och ha mycket egentid. Den här har blivit större de senaste åren. Det finns flera anledningar till att det blivit så och det har varit mitt sätt att hantera saker och ting. Dock känner jag att den tar för mycket tid i förhållande till alla andra delar jag vill passa in. Så den här ska vi försöka minska på men ändå ha kvar i den utsträckning jag känner att jag behöver.

Vad vill jag säga med det här då?! Tja, inte så mycket egentligen annat än att det är en påminnelse om vad som jag prioriterar i tid i dagsläget och hur jag skulle vilja att det var. Jag skulle vilja göra lite mer av sådant som JAG vill och bryr mig om och lite mindre av sådant som andra tycker jag ska göra. Städa upp lite i livspusslet helt enkelt. Börjar ikväll med att gå på bio med ett gäng vänner!

Intensiv vecka

Vi började med tävlingar i Österåker för att sen åka upp till Fagersta. Sen blev det myssemester på Gotland och till sist långtävling i Värmland.

Drog på mig en förkylning som kickade igång lagom till Värmlandsveckan så tillsammans med det roliga men intensiva tempot har jag nästan varit däckad sen jag kom hem. Tävlingarna har gått lite sisådär. Inte så mycket resultat att skryta med men många härliga lopp.
I Österåker slarvkörde jag Thea i hopp = disk. Kylie gjorde många fina saker i sina men blev också diskar. Vi håller på att jobba ihop oss fortfarande och speciellt nu när jag får hjälp av Josefine att jobba på Kylies svängar. Helsvårt för mig som inte gjort några stolpar innan så jag blir lite fel i tajming eller vridning. Svartvita skruttan gör precis som jag visar och då blir det som det blir XD
Dock hade hon en kanonsnygg slalomingång i ena klassen! Det loppet hade blivit ursnyggt om inte jag tvekat till efter gungan och därför hamna efter vilket gjorde att det blev panikhandling två sekvenser men så höll sig inte den tredje.

Fagersta gav inte mer än två Theadisk. Vet faktiskt inte riktigt vad jag höll på med där för jag var lite off och inte alls så pushig och jobba inte igenom saker.

Gotland var härligt! Jag och Elias och alla dogsen åkte tillsammans med Elias familj och semestrade ett par dagar. Åkte runt och kikade på ön, knatade i Visby och hade härliga dagar. Mindre härligt var att jag klantade mig ordentligt och kollade fel på vilken tid min färja gick hem. Så missad färja, 1000 kr för ny biljett. *morr på mig själv*

Väl hemma från Gotland packade jag om på en timma och så kom Emma så åkte vi ner till Karlstad. Thea har gått otroligt bra i alla sina lopp! 3 nollade hopplopp varav 1 gav SMpinne, 2 disk och ett lopp med 5a. Ena disken var en tuff slalomingång si agilityklass om vi tränat lite på som jag ville chansa och se om hon kunde men nix, hon drog rakt igenom och hoppade ett hinder. Sista dagen var jag slut i benen och hamnade fel i bägge hennes lopp så den disken och den 5an var helt mina. Kul när hon går så fint! Speciellt har hon varit väldigt tajt i svängarna. Hon reagerar verkligen på mina signaler!! Duktiga hund! Sen att jag hetsade henne till att hoppa Aet var bara komiskt!

Kylie har kört 7 disk och 1 nolla som gav en 2aplac. Mycket har varit mina grejer i handlingen som varit lite sen eller otajmad. Hon gör generellt sitt jobb riktigt bra. Men sista loppet måndag och sista tisdag var hon trött. Jag var också rött och kombon då blev ju sådär. Hon blir mycket känsligare när hon är trött och kan gå på en liten signal från mig trots att resten av hela min kropp säger något annat. Men jag är ändå så nöjd med dagarna och att hon hållit ihop så fint som hon har!

Nu tar vi tävlingsvila till onsdag och latar oss i solen!

fredag 5 juli 2013

Klicka hundens agilityläger

Igår avslutades agilitylägret jag hållit på Klicka hunden. Ett riktigt mysigt läger men duktiga deltagare som alla utvecklats mycket och fått jobba en hel del. Vi jobbade med både nya och gamla byten och kikade på förändringar här och där. Så roligt att se dom utvecklas och förhoppningsvis har de något med sig som kan hjälpa dom i deras agilityframtid!

Efter det blev det lite träning med Kylie. Josefine är vår hjälp i detta och ger mig lite nytt att tänka på och bekräftar sådant jag också tänkt själv. Vi börjar sakta få till hur jag ska svänga grey hounden på banorna för bästa resultat. Jag är nu med teoretiskt iaf. Stolpa och lämna henne så lite som det bara är möjligt i svängarna. Alltså istället för att korta hennes steg ska jag jobba för att förändra hennes väg. Att göra det praktiskt kändes inte lika naturligt och det behövdes en del försök för att vi skulle få till det. Så ser läget ut just nu och det är möjligt att det kommer förändras i takt med att Kylies erfarenhet växer och vi växer  tillsammans som ett team på banorna.

För att riktigt få till det kommer jag att ta hjälp av folket runt om kring oss när vi tränar och tävlar. Så bli inte förvånade om jag kommer fram och frågar om ni har tid att hjälpa oss en vända. Hjälpen är mest att titta på mig och rapportera hur det såg ut då jag har en tendens att uppfatta min handling och Kylies väg lite lätt off från verkligheten.

Så här krävs mer träning och gärna så mycket filmande som möjligt så att jag kan justera min verklighetsbild lite. Tycker tex att Kylies svängar är stora även när det är riktigt bra. Det är inte möjligt för en largehund (och speciellt inte Kylie i dagsläget) att svänga som Thea gör - det vet jag ju så klart men min upplevelse av det behöver ändå förändras.

Så ska försöka klura om lite på tävlingarna som är i em och så får vi se om det ger något resultat på svängarna.

onsdag 3 juli 2013

Syskonträff, kontaktfältstänk och lite andra blandade kvällstankar

Jaha...Ett blandat inlägg här men lite halvt nedkastade kvällstankar. Håll till godo!

Det här med kontaktfälten då. Igen.. Jäkla bajsgrej!

Har blivit väldigt svårt med runningträningen då jag inte får till att sänka varken a-hinder eller balans ensam. Så det har stannat av helt. Bajs, bajs, bajs!! Har därför nu återgått till att tänka att jag ska köra med lock iaf och gjorde ett kort pass idag på a-hinder och Kylie gick kanonfint! En helt annan attityd och fart. Istället för det smygande och inte veta var hon ska stanna så tempo ner och smällde till targeten (som för dagen var ett block då jag tydligen missat att ha med ett lock i väskan)

Gillar egentligen inte 2+2 alls då jag förstör det varje gång jag tävlar eller släpper på på träning. Konstigt att hon blir osäker och tvekar/smyger när hon inte vet om hon ska stanna eller släppas på. Så VILL ha running men känner att jag inte kan få till den träning som behövs. Eller ens någon träning för den delen. :/
Skulle vilja ha någon att gå kurs för i running här uppe i Stockholm eller så. Har inte lagt tanken på hyllan helt men däremot på is. Nu när vi tävlar så jäklans mycket så blir det inte bra med ett mellanting pga för lite träning. =(

Roligt är iaf att det blir en hel del agilityträning nu för tjejerna. Har kommit iväg massor till klubben, Stockholm hundsportcenter, tomten och nu ikväll Österåker. Kylies slalomingångar blir bättre och bättre och vi börjar bli myrsteg bättre i svängarna också. Tränar för Josefine privat vilket är kanoners! Hon ser mycket bra grejer!!

På ÖBK ikväll träffade vi brorsan Koy och matte Annika. Kul att ses och höra hur dom har det. Tränade lite gjorde vi såklart. Koy är ganska lik Kylie, väldigt långa språng och blir därför vid i svängarna. Lite skönt att höra fler som har samma sak att brottas med, att det ligger lite i kullen och inte jag som gjort totalskumma saker vill säga (även om jag såklart hade kunnat träna på ett annat sätt från början) Väldigt snygg är han också, brorsan! Diggar helt klart hans päls mer än Kylies korta även om det korta är mer bekvämt i vardagen.

måndag 1 juli 2013

Doggy professional agility cup i Bollnäs

Jag hämtade upp Elin och Nelly tidigt och så började vi resan mot Bollnäs för kvaltävling i DPAC. Det är en cup för hundungdomar (vilket betyder äldst 25 år). Det är ett antal kvaltävlingar där man får köra en kvaltävling per hund. Ett hopp och ett agilitylopp räknas ihop och de 3 bästa ur varje storlek kvalar till finalen i Göteborg. Dock måste man ha två resultat så diskar man är man ute. Riktig SMkänsla på tävlingen och kändes bra då det var vår första tävling sen SM så med Thea hade jag ett bra fokus från början. Kylie kände jag mig mer osäker på då vi haft en vecka med väldigt lite stimulans och hon har haft mycket överskottsenergi så jag trodde hon mest skulle rusa runt och spränga banan :P

Då det blir en väldigt liten tävling med bara ungdomar så var det tajt mellan mina starter så fullt ös från början. Thea körde som hund nummer 1 i agilityklassen. Hon sprang på bra, efter balansen (hinder 2) kollade hon till en kortis på Carina som dömde och så fick vi en lite stor sväng innan slalomet. Annars gick hon finfint och vi kom i mål på en bra tid som höll sin i mål. Vinst i agilityklassen och Elin kom 3a så ett bra läge hade vi inför sista loppet.

Kylies lopp var bra fram till en raksträcka med korta avstånd mellan 3 hinder. Max 5 meter om jag får gissa med ögonmått. Hon hoppar ju långt generellt och landade här för nära hindret i mitten och försöker hoppa men tokriver med frambenen då hon inte får plats att komma upp. Hinner precis räta upp sig till sista hindret i raden och knixar sig över det utan att slå i. Jag hamnar då helt fel i mitt byte (+ att jag också insåg sen att det bytet fungerar med en halvsnabb sheltie och INTE med en supersnabb BC...) så blir efter och får tänka om i farten. Så istället för att hålla i henne med ett säkert a-hinder och ett framförbyte innen tunneln blir det självständigt kf och så ett bakombyte efter tunneln. Sent och otajmat så hon frågar mkt men gör så snällt som jag ber om. Puh, väldigt tur att jag har en sån snäll hund när jag är efter! Vi kom imål på 5 fel för rivningen och 2a plats, 9 hundradelar efter vinnaren.

I hopploppet visste vi att både jag och Elin var kvalade bara vi kom runt då det endast var 3 som kom runt agilityloppet i small. Dessutom ledde Thea med bra tid så perfekt utgångsläge. En roligt bana med flyt och en del svängar även om själva banan var ganska lätt. Thea gick som en klocka, kanonfint! Även här en vinnartid och därmed vann i också totalen!! Nelly kom 3a även här så Elin och Nelly blev 3a totalt och vi var bägge kvalade =)

Kylie sist ut och här var jag lite mer nervös då banan krävde tajta svängar här och där och det var sådana linjer som Kylie tidigare har dragit ut och blivit väldigt stor på. Och inte var det ett tajt lopp inte! Börjar med att hon flyger ur tunnel två så att hon nästan är förbi 3an innan hon hoppar. Blir stor i sväng mellan två hinder men sen kan jag lämna henne långt på en "ut-situation" (här har vi stor fördel av att hon hoppar så långt och självständigt) att jag lätt hann min handling innan slalomet. Trots att jag verkligen jobbade för att tajta in henne där så fick hon ändå en vid sväng innan slalomet. Slutsträckan var att staket på två hinder och sen en raksträcka på två till så en liknande sekvens som i agilityloppet med 3 hinder med korta avstånd. Hon hoppar stort ut på sista hindret och behöver räta upp sig men ett språng är vad hon får plats med och blir då igen för tajt på mitthindret så hon krashar det med. Inte lika grovt som i agilityn men inte en suck att ta sig över. Så även här 5 fel. Helsurt då hon hade bästa tiden med över 1,5 sekunder trots det otroligt icketajta loppet och hon hade vunnit om vi hoppat över en av rivningarna...men felfritt är viktigare än snabbt! Så 3a i det loppet och otalt kom hon 2a så även Kylie kvalad till finalen =)