måndag 25 februari 2013

Karlstad

Karlstad helgen som var med bara Thea. Kändes lyxigt att få tillbringa 2 dagar och en natt ensam med min lilla pälsboll (ensam med sällskap men utan de andra hundarna).

Kort sagt så blev det disk och disk. Den andra hoppbanan låg mig verkligen i smaken. Den var flytig med flera möjligheter till att välja sin egen handling vilket alltid är mkt roligare än när en handling tydligt är bättre. Jag hade planerat flera krokar vilka jag verkligen gillar att göra. Det enda jag var lite osäker på var slutet och slalom och bägge de funkade ok.
Krokarna har vi inte tränat på länge och jag stack en anings för tidigt vilket då gav vägran på bägge krokarna. Som ett brev på posten. Efter slalom mesade jag och gjorde ett trögt framförbyte och en dålig svängsignal på det vilket gav disk i treaddlen. Så jävla sur jag var/är på mig själv! En bana som faktiskt passade oss, där bara 4 gick helnollor... Gaaaaarh...!! Men ok, fine. Bryt ihop och gå vidare. Hem och träna krokar helt enkelt. Är nöjd med att hon tar mitt muntliga ut-kommande på slutet iaf även om jag vid det laget typ slutat jobba helt.

I första loppet diskade vi oss direkt på hinder 2. Här är jag dock väääääldigt nöjd med att hon svängar tajt ut ur böjd tunnel bägge gångerna i loppet på min jaakko. Glad att det vi tränat mycket på ger tydliga resultat på tävling! Ska bara hålla i och se att detta inte var en engångsgrej. (För er nyfikna så slog jag hälen i sandsäcken i andra omgången i tunneln så ramlade bakåt och äääändå kom hon ut tajt =) )! Är dessutom väldigt nöjd med svängen innan slalom som vi fick till bra.

Generellt känner jag att vi blir bättre och bättre. Vi har bättre koll på tajta svängar och det handlar bara om hur bra jag är på att förbereda. Nu när vi tränar att svängsignal= sväng TAJT och ingen svängsignal = ÖS PÅ får vi större problem om jag är sen. Men det gör mig inte det minsta för om jag skärper mig är vi bättre än någonsin och det känns bra inför framtiden och nästa säsong.

måndag 18 februari 2013

Kylies första agilitypinne & viljan om att vara bäst!

I går var tävlade Kylie igen hos Knivsta BK i Väsbyhallen. Grymt trevligt uppläg att vara klar på bara några få timmar! Kylie löper och jag vet inte om det är det eller om det är tävling i sig för hon var både igår och förra veckan väldigt upvarvad i hallen och skvatt halvgalen innan sin start. Ljudar massor och kastar sig, inget fokus alls på mig längre än ngn sekund om vi inte kampar men annars bara fokus på banan! Hon fokuserar inte alls på det här sättet på träning som ju ändå är i samma hall. Dock fokuserar hon alltid mer på large och spec på BC eller hundar med liknande kroppsspråk, fart, nära golvet och så. Inte samma om tex en labbe kör som ju har ett annat kroppspråk även om det är en snabb hund. Och hon var bara i hallen under large och så lite som möjligt totalt då hon som sagt löper och även om det är tillåtet att ha löptik där så känner jag att jag kunde underlätta så mycket som möjligt. (Här hann vi dock inte då en hund drog av banan rakt till Kylie när vi väntade på att Sandra skulle köra sitt lopp...en tik var det tom). Oavsett varför är det INTE ok att hon hetsar så som hon gör! Vi måste kunna sitta bredvid banan när annan hund kör - även BC och även hund hon känner - utan att hon gapar och absolut vill in! Helt klart något vi tränar på men på träning blir det inte alls samma intensitet... Jag längtar till utomhussäsong då vi kan placera tält och kompostgaller nära banorna och hon får både se och höra hur mycket hon vill men hon får en chans att landa och lugna ner sig. Hon har ju hållit sig väldigt bra under sommarn som var även om det märktes tydlig skillnad på när large körde mot small eller medium. Något att träna vidare på iaf.

Jaja, tillbaka till tävlingen. Hopploppet diskade vi oss på när jag dröjde mig kvar för länge vid ett bakombyte som hon inte kändes osäker på. Gjorde att jag inte hann trycka ut henne på linjen och hon hamnade bredvid långhoppet som hon då tog sidleds. Vi körde vidare då jag kände att det var helt mitt fel! Hann det planerade framförbytet efter tunneln *nöjd* men sen fick vi miss i slalomet. Återigen mitt fel! Jag bromsade upp och lät henne ta ingången själv då jag var orolig att hon skulle missa den vilket hon strulat med de senaste tävlingarna. Då jag bromsade och dröjde kvar för länge trodde hon att det inte var slalom som skulle tas och kom till mig efter 2 portar... Klantmatte som inte kan lita på sin hund! Resten gick fint minus en rivning på upploppet. Flera hundar rev det hindret och jag borde ha tagit om men sprang ut. Får se på filmen sen om jag kan se varför hon rev. Film kommer =)

Agilityloppet kändes väldigt bra första halvan. Mesar dock i starten genom att bara stå still som ett litet pulver... Hon tar slalomet riktigt fint! Både ingång och med fart =) Hon gjorde ett hyffsat kf, inte skolbok direkt och stannade lite högt upp men okejade iaf. Flöt ut långt innan gungan trots att jag försökte bromsa henne men min broms kom antagligen för sent. Lyckligtvis nog fick hon inga fel. Sen blev det missförstånd efter tunneln och hon kom ut till höger. Vi lyckades rädda upp det men sen stack hon av tidigt från balansen och vi får pga det en märklig sväng som gör att hon är på väg att först vägra hoppet och sen tar första tunnelingången vilket inte var planen (valfri så gjorde inget regelmässigt) och jag blir sen i mitt sista byte. Anna ordnade så filmen går i slowmow efteråt så känner ni för det är det enkelt att se exakt var vi gör varje miss. Vi kom dock 3a på det loppet. En hel del sekunder från både 1an och 2an men nolla och pinne blev det!


Riktigt kul dessutom att Cilla var där och hejade på oss, Sandra och Diana som körde. Sandra och Assar nollade också agilityloppet på hinder men fick tyvärr lite tidsfel men då det var få nollor hamnade dom på en 7e plac. Grattis!

Även om vi fick både disk och sen 10 fel i hopploppet kändes det loppet ändå bättre. Vi fick mycket bättre vägar (bara missen där när jag var för sen) och hon kändes mer med mig på banan. I agilityloppet är jag väldigt nöjd hinder 3-6 (första till andra tunneln) men i övrigt kändes loppet väldigt hackigt och väldigt mycket som var sådär nästan. Tex bara gungan som kf var bra (dock riktigt bra vilket är kul då gungan varit sådär senaste tävlingarna), dåliga vägar generellt och inget flyt alls utan en massa panikgrejer som tex de två sista bytena. Nej, nog för att jag är väldigt glad över pinnen men jag är betydligt mer nöjd med ett bra lopp som har ngn enstaka miss än ett tveksamt lopp som precis lyckas gå vägen! Kanske låter divigt att inte vara nöjd med 3e plats men det har mycket mer med loppet att göra och jag vet att vi kan göra så mycket bättre. Det hade varit mer intressant om vi gjort ett bra lopp att titta på vad tiden då räckt till i resultatet. Jag har högt flygande drömmar med min svartvita och jag vill så otroligt mycket med henne så vi satsar på att bli bättre än bra, vi vill bli bäst!

torsdag 14 februari 2013

Löptik

Igår hade vi årsmöte på klubben. Jag har genmfört mitt år som Ordförande och lämnar nu vidare klubban. Sitter dock kvar i HUS (ej som sammankallande detta år) och kommer helt klart vara aktiv där och på agilitytävlingar som vanligt. Något jag hoppas på i år är att starta upp en rallysektor. Det vore roligt! För övrigt kom Kylie på delad 1a plats i Årets Rallylydnads hund Nybörjarklass och Irja kom 3a i fortsättningsklass. Man tävlar bara en klass så fick välja trots att de båda kört både N och F och valde då att låta K tävla i N då hon hade 4 tävlingar där medan hon hade 2 i N. Irja har 3 i varje.
Gustav var med och charmade folk både till höger och vänster. Fick tom hålla han hårt så inte Elisabet snodde med sig honom hem ;)

Kylie följde inte med trots att hon oftast är den som hänger med mig på sånt här för att få lite extra stimulans. Men inte igår för hon löper. Tidigare har jag inte märkt ngt direkt på henne när hon löper annat än en anings sämre koncentrationsnivå men ju, jisses! Det är ju som att ha att göra med en valp när det gäller fokus. 2 repetitioner av något och sen är hon väck. Märks mindre på agilitybanan än på sånt där hon är lugn och koncentrerar sig mer som tex rallyträning. Vi gjorde ett kort pass lydnad nyss, kollade av apporten som sitter klockrent och övade lite ingångar men efter mindre än hälften av ett vanligt pass längd så slutade vi då hon inte kunde hålla fokus och ser allmänt frågade ut. Får se hur det går att ha huvudet med sig på agilitytävlingen på lördag =P

Gustav då det charmtrollet..! Han har vunnit våra hjärtan väldans snabbt! Tom så att det skämtsamt pratas om att behålla honom för gott (får göma oss på hemlig ort så inte Matilda snor tillbaka honom XD ). Han sover med oss i sängen och då oftast på min sida. Och i soffan lägger han sig på en och rullar ihop sig till en boll och myser. Han vet hur man kopplar av helt klart =)

tisdag 12 februari 2013

Knivstatävlingar och Seppokurs


I hegen var det som sagt tävlingar som Knivsta anordnade i Väsbyhallen. Skönt när det är så nära!
Resultaten uteblev både individuellt och i lagen. Är dock nöjd med bla Theas starter som håller hög fart. Är också nöjd med att Kylie inte river alls i sina lopp trots pressade situationer. Minre nöjd med Kylies dubbla slalommissar i ingångarna och min egen handling i Theas bägge hopplopp (individuellt och lag) som gjorde att vi tappade tid på fladdriga och utsvävande lopp. Sen att Thea tyckte att både hinderfixare och tejp som håller fast slalomet ska bort ja - inte mkt att göra åt.

Nu till det betydligt roligare - jag har gått kurs! Yes, kurs för Seppo (finska landslagsledaren) blev det efter tävlingarna i söndags. Helkul att vara kursare i agility igen. Tror det var för 1,5 år sen eller så som det var senast. Fokus låg på kroppshållning och balans. Själv kom jag till hinder 5 i banan som innehöll 26 hinder XD. Vi jobbade på att ändra fotisättningen och balansen dvs kroppshållningen i mitt framförbyte mellan hinder 2 & 3. INTE lätt att ändra på något man gjort så många ggr att man inte ens längre tänker på hur man gör det :P Mycket skratt och många visheter fick vi med oss. Så ska börja jobba med det på en gång!

Sen att Kylie dessutom fick massa beröm av Ninnie Lindvall gjorde det hela som grädde på moset. Kul att få höra av andra att ens hund är bra (ofta är det ju ngt man tänker eller bara säger till ngn bredvid och så glömmer man säga det till den vars hund det är) men betyder extra mycket för mig att en person jag anser vara duktig berömmer min hund. Att de färdigheter jag ser i henne inte är vinklade genom mina ögon utan att även andra ser samma sak. Kan säga att jag svävade på små moln under denna kursen. =)

lördag 9 februari 2013

Tävlingspepp

Idag är det eftermiddags/kvällstävling i Väsbyhallen (ok, heter ju då inte väsbyhallen utan Stockholm Hundsportcentrum och tävlingsarrangören är Knivsta BK) vilket är skönt när det är så nära och numera våran "hemmahall" både för klubbens vinterträning och för Klicka hunden som har både kontor/massage och kurser där.

Idag är det lagtävling för Kylie och klass 3 för Thea. Bra för K att få lite fler lopp. Vi behöver masa lopp för att köra ihop oss mer och mer. Och med Thea hålls tummarna redan nu för att vi tar en av våra 2 hopp-pinnar vi har kvar till SM.


I lördags när vi tävlade tyckte ju både jag och Gustav att det var lite väl kallt - Anna tog en bild på hur vi löste det

Man brukar ju säga att genrep ska gå dåligt för att det viktiga ska gå bra men om det gällde alla tävlingar så skulle jag alltid behöva träna uselt :P
Det gjorde vi inte i torsdags när vi tränade utan Thea gick som en klocka! Fick flera kommentarer om att jag sprang fort och att Thea var snabb. Jag tycker själv att hon växlat upp och att jag nu börjar hitta mer och mer hur jag ska handla henne för att få ut mesta möjliga fart. Vi har kämpat mycket med det här det senaste året och så bra som det kändes i torsdags...! Ja, jisses, hög och svävande på små moln kan man nog säga. Vi kändes så otroligt samspelta, jag visste exakt var hon skulle vara varje steg på banan (tom när jag hamnade fel i sidled och bytte i rincip utan hinder visste jag hur hon skulle springa i vägran - och ja, hon vägrade). UNDERTBART kallas det! Så om vi kan hålla den känslan på banan så har vi gjort vårt bästa, då är det bara den stora frågan om tiderna räcker i konkurrensen om SM-pinnarna....

måndag 4 februari 2013

Fagersta klass 1

I lördags blev jag upphämtad av Mari och så drog vi mot Fagersta för agilitytävlingar. Kylies andra officiella tävling och lite nervöst var det allt. Väl där träffade vi på ett gäng tävlingskompisar som alla har nya stjärnor på uppgång - kul! Extra grattis till Anna och Kitty som nollade och 2a på debutloppet :D

Det gick väl sådär för vår egen del. Två disk men helt klart en massa positivt att ta med oss hem!! Här kan ni se loppen:

l

I agilityloppet fick vi slalomstrul, tror det berodde på att hon såg slalomet för sent (läs inte alls första försöket) efter platten. Efter det håller jag henne väl mycket i handen och är inte alls speciellt offensiv vilket syns tydligt! Bra jobbat av Kylie iaf till gungan som blev en raketvariant och omtag = disk. Dock vill jag uppmärksamma något mycket mycket glädjande snyggt hon gör efter gungan! Från tunneln under balansen är det en lite svår passage då vi förare måste runt balansen vilket gör att hundarna dras mot oss och får en vobblig väg över hindret mot nästa tunnel. En del missade det hindret och sprang på vänstersidan om det. Här skriker jag "fram, fram, genom" och hon drar bara på rakt fram in i tunneln. Såååååå duktig tjej!! Riktigt kul att se att hon läser linjen så fint (ngt vi tränat mkt på) och tar mitt kommando. Därefter sitter allting helfint! Loppet hade inte de snyggaste kontaktfälten men jag är väldigt nöjd med loppet i stort!

Hopploppet kraschade hon gungan (en tendens hon har av och till...!) och jag kommer helt av mig och gör därmed inte framförbytet mellan hinder 3-4 och blir då ett kasst bakombyte uppe vid sekreteriatet istället.. Miss på tunneln och sen får vi strul i hörnet. En linje som "tvingade" oss till ett bakombyte ett hinder för tidigt och det hade nog funkat om vi hade haft med oss farten från raksträckan innan men då tunneln strulade blev det ett väldigt skarpt bakombyte när Kylie hade väldigt låg fart och hon svängde kraftigt vänster = helt rätt baserat på min handling! Så jag ville inte ta om in i tunneln utan belöna den korrekta, snygga svängen så hoppade över den (disk) och körde på. Här var det inga slalomstrul och hon drog fint på målrakan.

Inte ett enda rivet hopphinder :D Inte ens när det blir tufft efter däckraschen eller nere vid det märkliga bakombytet i hörnet.

Kändes helskumt att åka på agility utan Thea - det här var nog första tävlingen någonsin jag åkt utan henne. Men Gustav följde med och höll ställningarna - mestadels som värmekudde innanför min jacka då han tyckte det var väl kallt i ridhuset ;)