onsdag 30 maj 2012

Kylies agilityträning

Igår började jag träna in "höger" på muntligt kommando med Kylie. Går det bra kanske jag testar metoden på Theas traktorsvängar också. Vi har inte hunnit träna så mycket och nästan bara på hopphinder då det är vad jag har på tomten men passade på idag när vi var på klubben. Lägger jag ut leksaken svänger hon slickat, första gången jag tar bort leksaken svänger hon ut lite större men gång två svänger hon slickat igen. härligt!! Nu ska vi börja lägga på ngt hinder innan också. Hon är så jäkla duktig min ferrari! Och snabbt går det (låga hinder så klart man kan springa järnet!). Vi fokuserar mest på att jobba långa raksträckor och "ut"-hinder då jag ofta ser detta som ett BC-problem och även märker på Kylie att hon gärna springer på insidan istället för att ta hindrena. Det går framåt. Såklart tränar vi på annan tajt handling också, här är en kort sekvens som Cilla filmade från idag.

http://www.facebook.com/video/video.php?v=10150884728654601

Hon är så ball att träna med!!

lördag 26 maj 2012

Nu har jag gjort sista tentan för den här terminen och det här läsåret. SKÖNT!! Har ju dock en omtenta att göra i augusti och ett kort arbete ngn gång under sommarn men det skjuter vi på framtiden. Så nu när socialtentan är gjord är det inte mycket kvar i skolan, en vecka bara där det är en redovisning och sen är det härligt skoluppehåll!

Hundarna och deras träning har verkligen fått stå tillbaka senaste tiden när jag haft så mycket att göra. Sjukt dåligt samvete, blivit kortispromenader och knappt ngn träning alls. Men nu kan det snart bli ordentlig ändring på det! Har taggat till ordentligt i Kylies rallyträning och nu när Irja är uppflyttad så kan vi blicka framåt. Just det, har ju inte ens hunnit skriva om tävlingarna i helgen... Kylie debuterade och tyckte att domarna var helskumma, pallade inte miljön och flippade ordentligt. Vi fick 56 p. Irja blev godkänd! Tävlingsdag 2 agility. Thean och jag kom hem utan pinnar. Rätt surt. Hon hoppade balansen första loppet och jag slutade jobba vilket resulterade i ett askasst framförbyte och fel ingång i slalom. Hopploppet nollade vi med traktorsvängar. Gav typ 13 plac och det var färre än 50 i loppet så långt ifrån pinne. Trist för jag vet att vi kan så mycket bättre.

Rallydag 2: Irja blev godkänd! Tredje av tredje och resulterade i uppflytt! Var en väldigt vanlig Irjarunda. Hon gick konstant ngt steg efter mig men gjorde alla momenten rätt. Hade som vanligt lite svårt med stå så där gjorde jag om och fick en 10 back. 81 p och uppflytt och titel. Hennes första titel =) Borde ge mig på att söka både hennes och Theas titlar nu så det blir officiellt i namnet.
Kylie då. Jovars, hon började med att strimla selen. Jag laddade på nytt sätt (=ligg/sitt still så blir du matad med korv) vilket verkade funka bra för hon gick fin fot i uppvärmningen framför andra hundar. Så halva banan gick OK. dock nosade hon redan vid starten. Otroligt irriterande då hon aldrig nosar på träning. När det var ett par skyltar kvar orkade hon inte mentalt och flippade ur igen. Fokuserar ut i publiken och varken ser eller hör mig. Lite maktlös men jobbade allt jag kunde och vi tog oss ändå igenom banan. Men förvånandsvärda 83 poäng :O Så alltså fick även pluttgrisen ett godkänt resultat! Bägge dagarna fick hon väldigt få poängs avdrag på helheten så det visar ändå på att domarna kan se att hon vill men mentalt inte pallar ännu. Härligt. Ser fram emot att träna och kunna gå en snygg runda!

måndag 14 maj 2012

Agilitykurs

Åh, min fortsättningskurs i agility är sååå rolig! Både hundarna och deras mattar är kanonduktiga. På bara tre gånger har vi hunnit gå igenom framförbyten, bakombyte. blindbyten, trycka och dra i serpentin. Jisses vad det går undan! Idag gick det så pass bra att jag flera gånger fick peta i yttepyttesaker för att få till de absolut bästa vägarna. Riktigt kul att hålla kurs då!

Lagets debut

Igår var då debut med Theas lag. Vi har ju tävlat lag säsongen som varit också men med ny säsong så har vi nytt lag. Tyvärr blev det inte resultat att prata om, en 5e plac och en disk men bra jobbat ändå med tanke på att vi körde på tre då Maria inte kunde denna helg.

Jag hade som mål att nolla båda loppen, vi måste börja få till lite större säkerhet och spec efter ett så långt tävlingsuppehåll som vi har haft så är det viktigt att vi sätter loppen och börjar jobba upp formen inför SM. Och nollade gjorde vi men dock ngra missar från min sida.

http://www.youtube.com/watch?v=xJRUYaUr5tA&feature=player_detailpage

Valde fel vägval i framför allt hopploppet. Thea är lite traktor när det är blindbyten så det är en kass signalsignalering för henne vilket syns klart och tydligt både hindret innan staketet och sen i staketet. Dessutom en megasväng innan gula tunneln. Ja kasst var det helt klart från min sida! Men väldigt tydligt kvitto på vad vi behöver träna på. Trots de dåliga svängarna var vi mindre än 3 sekunder efter den hund som körde banan snabbast så så fasligt långt borta är vi faktiskt inte. Mer träning och påt igen på fredag då det är klass 3 i märsta. Det är samtidigt som landslagsuttagningarna så får se hur stort startfältet blir. Målet där är att ta en SM-pinne. Stora mål är bra mål.

Kylie hängde med som maskot och för att vänja sig vid tävlingsmiljön. Det gick ömsom bra och ömsom mindre bra, hon har svårt att vara tyst när jag kör och även ibland när det är andra roliga hundar på banan. Men på eftermiddagen kunde vi träna fot en liten bit ifrån (vi passade på när det var paus så inga hundar körde) och då kunde hon hålla fokus trots att andra hundar promenerade, och en massa människor överallt så det går sakta framåt. Det är faktiskt svårt för mig att inte träna agility med tjejen när vi är på klubbar eller hinder hemma men jag vill verkligen fokusera på rallyn nu till helgens debut. Och egentligen är hon inte helt helt klar att starta då det är svårt att hålla fokus med andra hundar nära men vi satsar ändå!

lördag 12 maj 2012

Här är en serpentinövning vi körde på kursen i måndags. En cool sak med just dra och trycka för hundar genom att byta arm är att man inte behöver lära dom hur det går till. Ingen inlärningsprocess utan de bara gör så automatiskt. Jag har hittills inte träffat en hund som behövt läras in en serpentin i alla fall. Det svåra är för förarna att lära sig hur det går till med att springa åt ett håll, byta arm fram och tillbaka och göra det i rätt timing så hunden svänger över hindret och varken innan, efter eller emellan de två hindrena. Dessutom måste man fortfarande springa så man inte hamnar ivägen och hunden då vägrar för att den inte har plats att hoppa. Alla kursarna fick till det med lite träning så det gick bra!

Jag tränade med Kylie innan kursen och gjorde då också övningen ovan. Men vi gjorde inte den röda utan den svarta och sen körde vi den baklänges. Vilket då blir röd 1a, sen svart 2-6 och sista röd 7a. Jag höll mig på bildens ovansida hinder 1-4 vilket gav lite annan handling som att trycka ut på hinder 2, och dra henne kraftigt för att ta rätt tunnelingång (svart 4a). Varierade också med att trycka runt hinder 5 efter tunneln (då det blev röd 5, 6). Hon var så jäkla lättsvängd så det var löjligt. Dessutom så svängde hon minsta möjliga så hon blev så grymt snabb att jag konstant var i vägen. Det blir en stor stor utmaning för oss, att jag ska hinna med henne. Det  var första gången vi körde serpentin och även på lite högre hinder och mig mitt i vägen rev hon inte utan löser situationerna snyggt. Min fina duktiga tjej!!

Börjar nästan bli lite nervis för lagtävlingen imorgon.... Ska bli så roligt att ställa mig i start med Thean igen. Åh vad jag har längtat!

fredag 11 maj 2012

Här är det fullt upp som vanligt så bloggen hinns inte riktigt med. Irja har fyllt 5 år. Tänk den lilla gosenallen jag fick hem när jag fyllt 16, jisses vad långt vi kommit sen dess. Hon är min klippa i mycket. Tänkte på allt det hon lärt mig under den här tiden. Förutom att upptäcka både agilityn och rallyn, klickerträningen med mig så har hon lärt mig enormt mycket om vardagslivet med hund, en hunds uppfostran bla. Jag härmar ofta hennes beteenden jäntemot andra hundar i den mån man kallar uppfostran. Vad jag tolererar och inte. Tex så tolererar jag absolut inte att en hund springer in i mig, knuffar mig eller är allmänt oförskämd efter att Irja klart och tydligt visar att hon INTE gillar att bli påsprungen. Oavsett anledning (tex mat, komma först till en boll, ut genom dörren etc) men jag kan istället tolerera att hundarna är lite på och livliga i sina försök att få igång mig/Elias/annan hund då det är något som i Irjas ögon är OK (till en viss gräns så klart). Ja, där har jag lärt mig hur mycket som helst! Sen att hon är min gammeltant redan gör ändå inte så mycket när jag har två andra galningar. Att Irja har sina busstunder lyser igenom när vi gör nya saker som går på nya ställen i skogen, då får hon flipp och busar järnet =) Grattis GammelBjörnen <3

Jag håller två kurser på kvällstid nu, en agility fortsättning och en rally grund med Sandra. Asroliga kurser och såååå duktiga kursare!! Lovade att lägga upp en av övningarna från agilitykursen i måndags som jag körde med Kylie innan kursen men har bara inte hunnit. Ska ordna det i helgen! Kylie var för övrigt helt grym! Första gången med serpentin och hon tar det så snyggt! Kan enkelt dra in henne precis när jag vill, både mellan hindrena och klassiska serpentiner. Hon slickade stöden och fick snygga korta vägar utan att bromsa. Vi övar flitigt på med "rak"sträckor med extern belöning vilket också går med stormsteg framåt. Nu tittar hon inte ens på mig - dock missar hon ibland ngt hinder men det går stadigt framåt. Däcket tar hon nu 9/10 trots en del strul vid inlärningen. Och till nästa helg debuterar vi i rally, får se hur det går med så mycket annat skoj att titta på, oklar i frontmomenten och oklar i "fot". Dock måste jag konstant påminna mig själv om att hon är LITEN! Inte konstigt att hon inte pallar koncentrera sig i rallyns "fot" efter att ha tittat på mig träna Thea i agility (Kylie tycker att agility nästan är i samma klass som får i intresse) 40 min plus störning med hundar som fortfarande tränar bredvid oss. Dumma, dumma mig som begär för mycket av min underbara unghund. I vardagen börjar hon bli lite mer slynglig vilket visar sig i kopplet och på inkallning. Så har backat tillbaka till att variera med sele och sen fokuserar jag på att inte släppa igenom ngn halv inkallning och testar hennes fokus genom att slänga in lite ligg här och där när hon är lös och leker.

Thea och jag har nytt lag för den här säsongen och vi debuterar nu på söndag i Söderköping. Megaskoj!! Har verkligen längtat efter agilitytävlingar. Senaste tävlingen var på mässan och Thea klarade ju inte mattan alls så egentligen kan man säga att senaste tävlingen var i höstas. Men nu med ny säsong så öser vi både i laget och individuellt. Vill verkligen kvala individuellt det här kvalåret! Så nu är det bokat tävlingar i antingen agility eller rally i princip varenda helg fram till SM. Vi har tränat på några banor med fokus på att nolla vilket vi lyckats med så det känns bra inför söndagen.

I övrigt är det plugg, plugg, plugg. Har 3 veckor kvar av skolan nu och det är inlämning, tenta och grupparbete och jag hoppas verkligen inte på några omtentor då jag inte vet hur jag skulle hinna med det mitt i allt med hundarna och jobb. Kul är det iaf att ha mycket att göra även om det blir lite flåsigt ibland. Men ikväll blir det vila och mys då jag får besök från Västerås =)