lördag 28 januari 2012

Besök i fårhagen

Idag var vi iväg igen jag och min vallstjärna. Hem till Cilla där också Madde mötte upp och så körde vi igång pass 4 eller ja pass 7 egentligen om man tänker att vi de gånger vi varit och vallat (totalt alltså 4 tillfällen) har alla fått två pass var. Iaf, vi lät Kylie gå som vanligt i stora hagen - ca 300 m långsida - med lina och Madde bromsade upp vid behov. Hon gör inga dumheter alls och har så fint tempo. De här fåren var lite springiga vilket så klart drar upp och lockar Kylie till att få för hög fart och rusa lite för att hänga med dem men hon läser av dom bra och så fort de lugnar ner sig går hon snyggt igen. Fåren splittrade också upp sig flera ggr idag. Då stannar Kylie upp och funderar lite och bestämmer sig antingen för att sikta in sig på ena gruppen eller så gör hon inget alls och så vips har fåren hittat ihop igen. Hon tänker helt klart massor vilket är sjukt roligt att se! Cilla tog lite kort och filmade tom en kort vända. Här kan ni se filmen http://kennelailicec.wordpress.com/

Vi balanserade också lite mellan henne och mig. Och fasen vad får är knepiga alltså. Tuffa, ger sjutton i om man vifftar på dem och tjockskalliga^^ Jäklar vad svårt jag har att styra dom, tänk vilket jobb som hundarna klarar av genom att bara stirra ut dem. Där hade lilldamen också fint tempo och stack fåren var det oftast min egen inkompetens... :P Sedan hade vi såklart en del variation i att fösa och att hålla mot staket (med hjälp av de andra hundarna) och hon tar även mina kommandon fint. De få jag säger är ligg och "tack det räcker".

Pass två var vi i 25 för första gången. Tanken var att släppa henne där men hon hade taggat å sig för mycket i pausen och var antagligen för trött i skallen också för här var hon mycket hetarna och hetsade för mycket. Kändes onödigt att släppa henne med den attityden i kroppen så vi körde lite till i lina och sen i fållan. Hon och jag gick in med koppel och flyttade runt fåren runt runt. Klarade hon fint med, fåren var dock lite tröga och stannade och stod fast massor med ggr, då provade hon att nypa till dem försiktigt i hasorna vilket inte heller gav ett smack annat än en tillsägning av mig. Här kände hon på fåren nära nära och hittade ett bra tempo när fåren var igång.

Jag känner mig ganska handfallen i hagen, vet inte ritktigt vad jag ska göra i de olika situationerna. Vad som är kanon och ska berömmas massor eller vad som är lite sisådär eller vad som borde göras något åt. Klart jag kan de lättaste sakerna och ser ju även vad som är snyggt och inte men de det finliret...Men ändå känner jag mig inte ett dugg stressad eller upprörd eller dålig över detta. Tror att det till hundra procent är tack vare Madde och Cilla som svarar sjukt pedagogiskt på alla mina frågor, konstant förklarar varför dom gör si eller så med sina olika hundar som är av olika ålder och nivåer och ger mig klara tydliga direktiv så fort jag ska själv gå in och göra något. Så tusen tack Cilla och Madde för att ni är så härliga och hjälper oss på vår väg mot att kunna valla på riktigt :D <3

tisdag 24 januari 2012

Kurser på G!

Valpkurs idag. Väldigt kul! Lite nervigt men gick kanon! De är sååå duktiga redan och flera styckan kan tom sitt och har fint fokus. Men det är jobbigt att gå kurs och två skruttisar somnade innan vi var klara =)

I övrigt är det väääääldigt mycket på gång - fast när tar jag det lugnt egentligen? Jobb som strular och jobb som löser sig, instruktörsutbildning, hålla valpkurs, plugga med tenta nästa vecka, har nog fått plats på utbildning för rallylydnadsinstruktör också!! =) Har dessutom öppnat anmälan för min första helt egna kurs. Kommer bli i trick. Det finns ngn enstaka plats kvar så om du vill anmäla dig och din hund för en kurs som hjälper dig att träna in trick av alla dess slag kika in på väsby BK och anmäl dig! Och så ska jag anmäla mig till ngra tävlingar, Irja måste få komma ut och testa var vi ligger plus sparka mitt arsle ur soffan och träna ordentligt med henne med! Lätt att bli skrothund när man inte kräver mer än bus på promenaderna och mys däremellan.

I just trickens anda förenade jag idag nytta med nöje och tränade balans idag. Thea och Irja fick träna på att stå i en kakburk (ganska stor). Thea klarade i slutet av första passet tom att två gånger få i alla tassarna. Irja är som vanligt och jobbar enbart med framtassarna. Det är hennes stil framtassar och nosen. Resten kan man väl skita i säger Irja men tänka en hel del fick hon göra så hon är nog nöjd iaf. Med Kylie vände jag på lådan och tränade ingångar. Hon börjar få till det riktigt bra i mina ögon iaf. Lydnadsträning imorgon så då får folket med vana "lydnadsögon" bedöma hur det ser ut.

Kylie har också fått träna på ligg på kvällsprommisen. Slängde ut kopplet som extern belöning och hon fick "okey" när hon tittar på den. Väntar bara ut henne om hon söker upp mot mig vilket blir kortare och kortare stunder. När vi vallar är ju fåren en betydligt större dragning än ett koppel som leksak men iom att vi tränar fot och mycket ögonkontakt tror jag det är bra att försöka balansera.


onsdag 11 januari 2012

Mål 2012

Jag har inte satt mig ner och skrivit mål för 2012 än så gör det nu.

Min egna mål:
- Fortsätta utbildningen till psykolog vilket i praktiken betyder att jag inte får ha UK på för många poäng men har inte haft några såhär långt så kör på samma stil
- Komma i ordentlig form
och för att komma i form så blir det det okonkreta målen att äta nyttigare
och det konkreta målet att röra mig mer. Dvs
1, göra fyspass minst 5 ggr i veckan
2, öka hundpromenaderna per dag
3, ut och springa minst en gång i månaden april - september = 6 ggr på 6 månader. Låter lite jag vet men med tanke på att jag sprungit ca 3 ggr på 5 år så är 6 ggr under ett halvår ganska stor skillnad.
- Bli färdig SBKinstruktör i allmänlydnad
- Hålla 4 st kurser under året
- Viktigaste målet
Ta tid för mig själv, min familj och min flock. Trivas i vardagen och släppa mycket press för att orka med allt roligt och segt som tar den tid den tar.

Irja
- Fortsätta hålla sig skadefri
- Starta nybörjarklass i rally
- Klassa upp sig till fortsättningsklass i rallyn
- Ha kul på agilityplanen när vi tävlar där. Inga resultatkrav alls utan bara skojigt!
- Fortsätta vara världens bästa skrothund och fotomodell för Annie

Thea
- Fortsätta vara skadefri
- Starta SM-2012
- Kvala till SM-2013 individuellt (vill verkligen satsa på detta i år!)
- Kvala till SM-2013 i lag
- Vara världens bästa myshund och sängkamrat

Kylie
- Hålla sig skadefri
- Träna vallning (här har jag ingen aning om realistiska mål alls då jag inte vet hur fort fram det kan gå så vi stannar vid träna vallning)
- Träna in alla hinder i agilityn ok, möjligtvis kf och slalom som kan dröja ett tag till tills de sitter hundra, beror på hur snabbt hon lär sig. Detta börjar vi med till våren
- Träna in alla moment i lydnadsklass 1 och om det ser bra ut även starta klass 1 i lydnad
- Vara världens bästa lekhund och mupp

tisdag 10 januari 2012

Taggad till tusen

Känner mig ordentligt peppad för hundträning nu efter ett uppehåll. Med uppehåll menar jag då riktad hundträning mot sport/tävling/prov etc. Inte den vanliga vardagsträningen (som innehåller tokviktiga grunder till sporterna såklart) då den håller sig konstant i vardagen.

Nej, nu är jag taggad på att komma igång och träna och TÄVLA igen. Har varit väldigt skönt att ta uppehåll på flera månader från allt vad agility heter men nu vill jag igång. Och inte bara i agilityn utan i vallningen, rallyn och lydnad. Tur att jag har flera hundar så jag inte kör slut på någon. Vallat har vi gjort två pass under vintern och nu tränar vi hemma på lägganden. Mitt mål till nästa vallpass (vet dock inte när det blir så kanske inte alls funkar tidsmässigt) är att Kylie ska kunna lägga sig på mitt kommando i lek med andra hundar som inte är flockens. Drar dock gränsen vid andra unghundar då det alltid blir extra svårt i sådana sällskap. Så andra vuxna hundar i lek ska hon lägga sig på min signal. Borde väl inte vara så svårt att klara va..? Idag la hon sig i lek med Irja, testade inte under värsta leken utan när det var lite halvbusiga liksom, men på avstånd mer än 20 meter skulle det vara väldigt frestande att ignorera matte men icke då. Grymma lillskrutt ägde järnet! Testade också att lägga på avstånd och sen springa förbi, svårt först men sen greppade hon vad det gick ut på och då var det nästan svårt att få henne att släppa sen. Får nog gå tillbaka och klicka in "okey" som frisignal också, nu reagerar hon bara på varsågod och yes och jag vill ha på alla tre. Yes = klick --> belöning hos mig, varsågod är riktig frisignal till vad hon än vill ha. Okey ska vara frisignal för extern belöning eller belöning i form av att "ok - du får arbeta" typ agilitystart, kf-släpp osv.

I övrigt har jag anmält Irja till rallytävlingar i närheten och även Thean till agility här om kring. Hoppas på att få tummen ur arslet för Irjas del och faktiskt träna fokuserat, regelbundet och med kvalité i rallyn om jag inser på tävling att det är mkt vi måste slipa på. Är ju ganska dålig på att träna bra utan att ha tävling i sikte så nu får hon mest lalla runt lite halvdant då och då i rallyövningar vilket inte är så schysst mot henne.

Thea och jag får det lite tuffare då jag inte har ngn ridhusträning i år men vi väntar spänt på att hindrena kommer tillbaka till klubben så vi också kan få till ordentliga träningar, ska göra onsdag eller tisdag till regelbunden träningsdag på klubben. Jag och Kylie är ju med i träningsgrupp i Täv.lydnad som startar imorgon så då kommer jag vara på klubben plus att jag från nästa vecka och 6 veckor framåt kmr ha valpkurs på tisdagar så då kan jag passa på att ge alla tjejerna minst ett genomtänkt och ordentligt pass per vecka.

torsdag 5 januari 2012

Klara för sm 2012!


Tjohoooo, här bär det av till sm!!

Tävling på Kistamässan, bara hoppklass då laget redan är mer än klara i agility (4 pinnar) men saknade en i hopp för att kvala till sm. Mattan där är otroligt hal för hundarna medan vi tvåbenta får ett bra grepp. Thea gled och halkade och gled igen. Hon gled så hon drattade på hakan två ggr, snubblade i slalom och gled ur så en femma där. Stackarn kämpade verkligen men tassarna bara försvann under henne hela tiden. Som tur var klarade våra grymma lagkamrater halkan fint och vi fick hem 3 snygga nollor. Räckte inte bara till sista pinnen utan tom till vinst! Så nu är vi klara för sm 2012!! Megakul!! Kommer att bli vår debut i SM-sammanhang i agility. Spännade och tokroligt :D:D

onsdag 4 januari 2012

2011


Året 2011 är det absolut mest turbulenta år jag varit med om i hela mitt liv. Utan tvekan! Det har innehållit några av de bästa stunderna och flera av de värsta jag varit med om. Men nu är året slut och över och borde väl sammanfattas.

Som sagt så har det hänt otroligt mycket i år, jag har bla bytt jobb flertalet ggr. Från heltidsjobb på Cabseal slutade jag i början av året och började istället på timmar på Fiolen och jobbade med barn med autism. Till hösten fick jag anställning på Sjövillan konferens och där jobbar jag regelbundet fortfarande. Svårt att kombinera skola med Fiolen så har inte jobbat där sen i somras men får se om det blir mer till nästa sommar. Lagom till hösten började jag igen på Cabseal (ok, jobbade lite i somras också så lämnade det inte så länge ;) ) där jag är ansvarig för en grupp som jobbar på lördagar. Kanon att kunna ha konferens på kvällstid och Cabseal på helg med skolan. Gör att jag hittills klarat mig utan studielån =)

På hösten började min efterlängtade utbildning till att bli psykolog. Sökte in redan förra året men först nu kom jag in på KI i Stockholm. Väldigt kul!! Har en härlig klass och har så här långt klarat alla tentorna så får säga att det går bra även om vissa ämnen är mindre motiverande - typ statistik som är nulägets ämne. Redan "skadad" av utbildningen iom att jag tänker en hel del vardagssaker i psykologiska termer, skämten haglar i skolan om felsägningar och annat. Hoppas iaf att jag inte utstrålar för mkt psykologprat i min vardag. Är också betydligt mycket mer skeptisk till all sorts forskning men speciellt den som handlar om psykologi, pedagogik eller medicin än tidigare även om jag aldrig svalt allt med hull och hår direkt.
Går ju även utbildning på de flesta söndagarna. Utbildning för att bli allmänlydnadsinstruktör. Väldigt kul! Beräknas vara klar nu under våren och ska hålla min första kurs på riktigt med start i januari. Dock har inte hösten varit optimal direkt med plugg och jobb i veckorna, Cabseal minst varannan lördag och sedan utbildning många söndagar och även ngra lördagar sen jobb för styrelsen och HUS på klubben och efter det tid för Elias och hundarna. Tar på krafterna milt sagt att ha för många bollar i luften.


Hundarna då? Jo
Thea har tävlat ganska mycket första halvan av säsongen. Vi har hunnit med att ta sista certet så hon är nu dubbelchampion! =) (har dock inte fått tummen ur att söka titlarna...borde göras om inte annat för kul). Sen tappade jag motivationen ganska rejält mot slutet av sommaren och ställde tom in betalda tävlingar i närområdet. Vi har samlat på oss hela 6 sm-pinnar i agility men inte en enda i hopp så ser tufft ut att få till ett individuellt sm 2012. Men eftersom att vi inte tävlat sen KM på klubben (där hon kom tvåa pga kassa matte som klantar sig och får en femma) så är det inget konstigt att vi inte hunnit kvala. Vi är med i laget Quattro di Cani i år där vi har en hopp-pinne kvar som vi förhoppningsvis tar denna helg på Kistamässan så kanske ändå debut i sm iaf. Har fått tillbaka suget ganska ordentligt så ångrar att jag inte anmälde oss individuellt också då det hade varit iaf 3 hopplopp att fajta pinnar på men men, finns ju alltid 2013 också.
Irja har fortsatt som snyggaste softhunden och vardagen är härlig. Vi tränar på lite vad vi vill utan ngra krav. Har långsiktigt mål att starta i rally men tid och ekonomi (ja, hemskt men det är dyrt att tävla hund och då blir det att prioritera) har satt käppar i hjulet. Får se om vi får till en start 2012 istället. Jag är kass på att träna effektivt och regelbundet utan ett tävlingsmål i sikte så för vår träningsskull om inte annat vore det bra att starta iaf.

Sen har vi ju fått tillskott i flocken. Kylie som nu är ca 8 månader. Border collie. Jag som sagt att jag inte skulle orka med en BC i vardagen tänkte om och jäklar vad glad jag är över beslutet! Underbar hund. Enkel till vardags, enklare i träning. Rolig i allt. Underbar brud! Med henne känner jag mig taggad på helt nya saker som vallning och lydnad. Vi har varit och vallat två ggr och tränar nu massor på att klara ligg i olika situationer för att komma vidare. Agilityn får vi se när vi tar tag i, sen är det ju allt vardagligt jobbigt och roligt att hålla på med. Bara att en sån grej som att stänga kökslådor kan vara kul att träna =) Tack bästa BÄSTA Cilla för att jag fick förtroendet för bästa BCn och för all hjälp på vägen!

Sedan har det ju hänt en del annat i år, tex att både Annica och Annso fått underbara små döttrar! Är helt kär i dem bägge och som alla som känner mig väl vet så drar det mycket i barnådran i mig. Vill bli mamma nu! Tur att huvudet skriker högst och att det inte alls är dags än. Tur och tur...men bäst är det iaf. Har många år kvar och nu kan jag ju njuta av Ida och Stina så länge. Vänner har flyttat, både Annie och Maja har flyttat för att plugga på annan ort i flera år. Kul för dom men trist att ha så långt till nära vänner. Man träffas ju inte lika ofta helt enkelt, känns väldigt konstigt då de bott i Rotebro med mig alla år och nu bor Annie i Linköping och Maja i Luleå...tur att telefon finns iaf.

Så till det tunga. En av mina absolut närmaste vänner försvann ur mitt liv i år, hon inte bara försvann som vän utan också från livet. Kim tog livet av sig i mars och sen dess är mitt liv upp och ner. Tror att det är svårt för andra att förstå då jag har svårt att beskriva men klyshan "det finns inga ord" stämmer. Gick ner mig totalt i flera månader och är inte ur det än. Ser glädje och lycka i många saker men sorgen finns där bakom och kommer fram då och då. Det är väl så det alltid kommer att vara tror jag, en del sorg kommer alltid finnas kvar oavsett hur lång tid det går. Känner sorg blandat med en skuldkänslor - självmord är inte samma som att förlora någon i olycka eller sjukdom. Här finns flera aktiva val och händelser som i efterhand kanske skulle kunnat påverkas. Samtidigt är det hennes val att välja, inte mitt och inget av detta är mitt fel och jag hoppas att hon är lyckligare där hon är nu.
Dock kan jag inte komma ifrån tårar och smärta, en sorg så stor att jag blir fysiskt illamående. En av mina bästa vänner finns inte mer, jag kommer aldrig höra hennes röst, se hennes leende, aldrig få nya minnen. Med tiden kommer även minnena jag har att blekna och en av mina värsta mardrömmar är att jag ska glömma. Vardagen går på som om det aldrig hänt, folk omkring mig vandrar på men någonstans inom mig står en del av mig still. Saknar henne varje dag, varje vecka, samtidigt är jag glad över att jag lärde känna henne och fick roliga år och minnen. De tårarna och skratten ihop skulle jag inte byta för att slippa vad som känns nu. Vad jag behöver är att folk förstår att jag inte kommit över detta, att jag fortfarande mår piss och har dagar då jag inte vill gå upp ur sängen. Att jag kan ha dagar då jag bara sitter och gråter hela dan men att jag inte ger upp för det. Behöver inte mer än bara ett accepterande och förståelse för när jag inte orkar träffas eller ta tag i saker. Väldigt skönt att ha pojkvän som orkar med, inte ställer så många frågor utan bara ser och är underbar när det behövs lite extra. Skönt också att ha tjejerna att göra saker med, blir alltid på bättre humör då. Sen tack till familj och vänner som stöttat! Extra stort tack till dig Elin <3

Dramat tar dock inte slut vid Kim. Victor har ju varit sjuk länge nu. Staffans nära vän och en nära vän till hela familjen. Han har legat på sjukhus sen oktober och varit extremt nära döden flera gånger men efter många vändor upp och ner så mår han nu bättre. Inget är problemfritt och det kan ta år om ens ngnsin innan han kan komma tillbaka helt men bara han blir frisk så spelar det ingen roll. Härliga härliga positiva och glada Victor!

Slutar som jag började med att säga att året inneburit otroligt många roliga händelser men också så ofantligt tunga. Nästa år måste jag prioritera tid för mig själv och min familj (Elias plus flock) och göra lite färre saker tror jag för även om det är kul med många bollar i luften behöver jag varva ner emellanåt också.