måndag 29 augusti 2011

Livet i dess underbara med hektiska delar

Här är det glest mellan uppdateringarna. Skyller på att det är mycket att göra nu.

Har denna vecka börjat min utbildning på riktigt. Psykologprogrammet på Karolinska Institutet i 5 år. Samtidigt börjar Elias sin 4 år långa utbildning till lärare F-3 i Uppsala. Alltså är det mycket som händer nu kring nollningar, introduktioner, info, schema etc. Med tre hundar då blir det en hel del logistik men hittills har det löst sig så bra så! Tack vare underbara vänner och familj så har ingen dag varit problematisk än (annat än för mig som det ligger på att ordna pusslet).

Jag har haft agilitytorka nu ett bra tag. Oengagerad och har inget sug alls efter att träna eller tävla. Har nog flera orsaker men den främsta är att jag levt mitt liv på 130% i 1½ år och det har hänt så mycket på kort tid att luften helt enkelt gått ur. Att köra agility ska vara roligt och ett nöje ingenting man känner sig tvungen att åka till eller att man kämpar sig upp på morgonen för att tävla. Och just därför har jag valt att skippa det mesta - eller allt - sen ett par veckor tillbaka. Ur sm-perspektiv är det askorkat! Har alltså skippat tävlingar i närområdet jag redan betalat till. När vi nu bara har 3 sm-pinnar så är det inte direkt smart att strunta i tävlingar då det är så få chanser att ta pinnarna och spec för mig med studieekonomi är det riktigt dumt att hoppa de som redan är betalade, lite bensinpengar och inget boende. Men men, livet går vidare och det kommer fler sm-år. Just nu behöver jag helger och kvällar hemma med Elias och med mina tre gulltjejor för att må bra och därför är det exakt vad jag väljer!

Hundträning blir det iaf. Mest för Kylie men även lite granna för de andra. Har tänkt om när det gäller matrutiner tex. Innan har det varit att alla ska sitta för att få ett varsågod men sen greppade jag ju tanken om att det inte är ett dugg svårt när man redan kan det som hund. Alltså för Irja är det världens enklaste grej att sitta för att få sin mat, det är hon inlärd sen 9 veckors ålder. Så nu måste de utföra något annat som jag bestämmer för att få gobitarna. Thea har fått köra mkt tass med kravet på att hon ska lyfta RÄTT tass efter vad jag ber om. Irja får ligg eller ner (jävlar vad svårt hon har att det nu krävs annat än sitt^^) och Kylie får enkla saker som tuch eller sitt innan sitt varsågod. Hon har en utmaning i att utföra beteendet bort från maten, tex att min hand hon ska nudda är bakom henne och maten framför.

I övrigt försöker jag träna på våra läxor från Kickans valpkurs. Hanteringen går bra, får picka på tänderna, röra var jag vill på kroppen och nu senast fick jag klippa alla klorna på en gång. Hon har svårare med baktassarna och drar bort dem då och då men då backar vi bara en aning i träningen. Ditt val går utmärkt med både godis och leksak. Lite svårare att koncentrera sig men kommer på sig själv. Koppelträningen är den som är svårast vilket jag tror beror på att jag själv har lite svårt för att förstå metoden fullt ut vilket gör att min tajming i belöning blir sisådär. Namnträningen är hon bara bäst på. Hon vänder med all kraft om hon hör sitt namn. Inte när hon är lös och ser andra hundar nära. Då vill hon hellre fram än vända men i alla andra situationer hittills fungerar det utmärkt. Tränade senast igår nere i centrum och resultatet är klockrent! Sista läxan är genileken, den funkar bra men då jag tkr den är lite tråkig XD har jag nu börjat fånga ett beteende hon bjöd på och utvecklar det. Så nu tränar vi att backa. Så enelt att fånga beteenden jämfört med att locka fram dem! Försöker träna mkt med leksaksbelöning och ikväll testade jag att lägga leksaken under henne. Hon skulle alltså backa över den och på mitt klick + YES fick hon ta den, fortsätta framåt mot mig och vi kampade tillsammans. Det var svårt först. Hon fokuserade mkt på var leksaken låg och glömde vad hon skulle göra och gick tillbaka till att testa olika beteenden men snart greppade hon att det fortfarande var "backa" som gällde.

Hon är otroligt rolig mitt lilla bustroll! Vi har så kul när vi tränar, mitt leende sträcker sig hela ansiktet. Självklart är hon även monster emellanåt men vad annat kan man vänta. Börjar vänja mig mer och mer vid intensiteten hos henne som är av annat slag än de andra två och greppar mer hur jag ska hantera det för att vi båda ska må bra. Nu sover hon utan bur på nätterna också. Varvar mellan helt lös i sovrummet eller sitta fast i koppel i sängbenet beroende på aktivitetsnivå på kvällen. Börjar så sakta träningen att kunna vara ensam utan bur också, hon är fortfarande kvar i stadiet Tugga sönder EXAKT allt jag når - vilket jag inte är lika road av^^

Summan är alltså att jag har ett roligt men hektiskt liv just nu med skola, jobb och hundar och därför så väljer jag just nu att prioritera mitt vardagsliv och mina relationer och lägger hundträningen som går utanför just vardagslivet på is till lusten infinner sig igen.

måndag 15 augusti 2011

Räkans udda träning

Jag är inte den mest uthålliga personen och inte heller den som äääälskar precisa och exakta saker utan är mer för många halvfärdiga. Så även i hundträning. Gillar dessutom att showa lite. Detta har nu resulterat i att Kylie kan sitt halvdant, alltså ett lite segt sättande och signalen har vi inte fått till än. Istället har hon en GRYM självkontroll. Tar inte sin mat innan varsågod, snor inte av de andra, om vi tokleker det värsta vi verkligen kan och sen säger tack så kan jag göra nästan vad jag vill med leksaken, dra den ryckigt över golvet, dutta den på hennes nos eller i närheten. Utan på kommandot "ta den" blir hon vild och leker 150 %. Endast om jag hetsar med rösten samtidigt som jag nyper lätt över frambenen klarar hon inte av att hålla sig. Idag har vi börjat med att ha samma leksakskontroll även vid godis. Så hon får den om jag fick nudda hennes läpp utan att hon försökte ta den. Det var svåååårt. Lättare var det att ligga ner, få en godis på tassen och vänta på ett varsågod. Bara en enda gång av 15 tog hon den utan mitt varsågod. Ganska kul hur olika man kan träna egentligen. Men underbar att träna med är hon min lilla Räka som Elin säger (och det har fastnat hos mig med nu - tack för den ^^ )

torsdag 4 augusti 2011

Resultat och lite vardagsuppdatering

Efter Skutskär drog jag och Thea ned till Ulricehamn för både lagtävlingar och individuella. Innan var jag väldigt tveksam på om jag skulle åka, själv och pank men efter att Yvonne peppat så drog jag iaf och fick Tina med mig i bilen =) Och det var tur att jag åkte! För vilka resultat vi fick där nere :D:D Laget tog pinnar i båda loppet, både Tina, Kjell och jag tog individuella pinnar. Yvonne stod för den administrativa biten då foten fortfarande är paj :( men det gjorde hon med bravur!

Ett par dagar senare drog laget upp till Bollnäs där vi lyckades ta två pinnar till =D Så nu har vi 5 stycken och saknar alltså bara en för att vara klara till SM2012! Dessutom har vi en fördelning av pinnarna som gör att det inte spelar någon roll vilket klass vi tar pinnen i. Som grädde på moset ligger vi dessutom 5a på årets agilitylag. Bra jobbat gänget!!

Nu senast var vi i Gagnef-Floda och tävlade individuellt. Jag och Pernilla campade i en mysig liten stuga, eller rum kanske man ska kalla det. Jag och Thea körde en disk och en nolla per dag. I agilityn kom vi faktiskt 4a på lördagen!! Sm-pinne 3 alltså. På söndagen räckte tyvärr inte en 13placering i hoppet till pinne men jag är väldigt nöjd med vårt lopp! Bara en sväng som var kass resten var riktigt bra. Dessutom har Thea fått en helt annan växel tycker jag, är peppad och på. Konkurrensen av Kylie kanske gör sitt. Kylie upptäckte för övrigt att det går alldeles utmärkt att hoppa ut genom buren via det öppna taket när man hör/ser matte köra på framhoppningen^^ Har man än gång upptäckt detta blir det stängt tak framöver...! Hon sov även sin första natt i sängen i Gagnef då jag glömde hennes bur på tävlingarna. Knöt fast kopplet i sängen ifall hon skulle få för sig att tassa omkring och göra ifrån sig inne men det var i onödan. Hon sov nämligen hela natten uppe vid mitt huvud/mage. Samsades fint med Thea som låg vid fötterna och Irja som trivs bäst på golvet.

Och så vardagsuppdatering. Irja är med päronen på landet och lever lata dagar. Hon älskar att vara där ute! Vi tränar dessutom lite rally och ska väl snart börja titta efter en tävling att debutera på, om jag vågar vill säga..! Hon har dessutom haft chansen att flera gånger agera cirkushund inför och med barn vilket hon är kanoners på <3
Thea blir nästan mer och mer taggad ju oftare vi kör. Man skulle tro att hon kanske skulle vara trött efter att ha kört en helg men då busar hon mer och försöker trigga igång mig extra mycket dagen efter jämfört med om vi inte gjort ngt spec en vecka.

Kylie fortsätter sin väg fram genom livet. Hon är väldigt mysig och social, vill gärna vara i knät och allra helst stå och kramas med en tass per axel och gosa ner sig vid nyckelbenen. Vi tränade ett pass på morgonen med lite blandade saker så som, "ta den", komma tillbaka med leksaken, "tack", sitt och stanna. Hon är väldigt duktig! Testade henne när hon busade lite med ett decilitermått.. Bad henne att "ta den" vilket såklart var trixigt när hon råkade vända måttet upp och ned =P men efter att jag vänt tillbaka den lyckades hon få fatt på den. Och sen körde jag samma som alltid när jag vill att hon ska komma med en leksak, visar handflatan och japp hon kom och satte den direkt i handen på mig! Vi lekte lite med den och sen bad jag henne släppa och tog bort den. Ser bra ut inför att kunna be henne ge mig vad som helst. Även en ihoptryckt petflaska fungerar utmärkt om det är någon som undrade.

Har fått väldigt bra tips från Kickan om hur vi ska träna på att gå fint i koppel, ska köra det ordentligt när jag är hemma från helgen. I övrigt är det bara två saker vi måste jobba mer på för tillfället. Det ena är när hon hittat ngt gott hon inte fåt ha, typ en fågel/mus som katterna släpat in på tomten, kaninbajs eller annat "smaskigt..." så drar hon direkt. Lyssnar inte för 5 öre eller så. Drar med bytet i munnen åt andra hållet. Har man tur och får tag på henne är det bara att bända loss vad det nu är hon har. Ska öva genom att kasta ben och sen göra som med leksaker att be om den och belöna med kamp eller benet igen så att det blir kul att komma med grejer till mig.

Det andra är fortfarande att hon blir tooookig när jag kör med ngn av de andra. Men just nu ligger träningen där lite på is utan vi gör istället så att hon inte ser mig när jag kör vilket fungerar prima. Då är hon tyst och snäll i buren.