tisdag 24 augusti 2010

Tävlingar

Söndagens lopp med Thea i märsta. Enbart tavlor från min sida...!

Gjorde ett kanonbra lopp i hopploppet, två missar från mig. Nummer ett är på sista hindret i raden efter platta där jag skickar ut henne på lång arm när hon ska runda hindret och hoppa mot mig. Hon sticker ut bra men vi får då en dålig väg. Nummer två....*suck!* Har inte koll på mig själv och smäller rakt in i hindret. Har konstigt nog gjort ett par sådana på senare tid, vurpor, slår i hinder. Får kolla mig själv mer helt enkelt. Man hör Åhzas besvikelse tydligt också ;)
Annars är jag nöjd, klart det kunde blivit lite tajtare svängar i början men det var trixigt och jag är nöjd med att min handling funkade!

Agilityn var också mitt fel - är det ngnsin på annat sätt?
Höll inte tillräckligt länge efter oxern utan skickar på henne på hindret för tidigt och hon tar det från fel håll.
Annars riktigt kul dag och det känns som att vi blir mer och mer samspelta. Vår träning i sommar har gett bra resultat dessutom =)






Sen var det ju DM i torsdags förra veckan. Körde med båda tjejerna.
Jag var osäker på slalomingången som var typ klockan 3 (4 kanske...dåligt minne) så jag gick nära för att hjälpa Thea in. Resulterar i att jag istället trycker ut henne så en 5a där plus sämre tid då vi får göra om. Gör exakt samma grej med irja sen... lära av sina misstag?? Irja fick dessutom en del tidsfel.

Irjas andra lopp så var ett typiskt Irjalopp. Seg, flamsig och dålig följsamhet. Så disk och sen behöver vi inte prata mer om det.

Det var många som gick nollade i small i hopploppet. Vi låg fyra inför det med en femma i bagaget. Vi går in och nollar på en rätt bra tid. Håller koll men de som låg före (noll fel från första) nollade igen. Flera andra nollar också på riktigt bra tider men vi slutade ändå på fjärde plats :D



AgIf. i lördags tävlade vi igen. Banorna var för svåra för Irja så disk och vi startade inte andra loppet, det var inte kul för ngn av oss...
Thea och jag gör ett fint lopp, riktigt fint... tills platta där hon inte tar den. Jag visar inte med armen alls utan tänkte att det var självklart då inga andra hinder fanns men icke. Då tappade jag fokus och tappade henne så vi diskade oss på sista hindret där hon svänger ut åt vänster och tar ett annat.


I andra loppet så var det märkligt redan från start. Hon drar på insidan av hinder två av ngn för mig oförståelig anledning och sen tar hon inte platta igen utan kollar vad domarn har för sig plus att hon hör ngt i publiken. Udda. 10 fel kom vi runt med.

Gjorde iaf inte om misstaget med slalomet igen utan höll mig på avstånd och lät henne hitta ingången själv. Vi har tränat ganska mkt ingångar i sommar så varför ska jag då vara där och peta? Hon tog dom fint båda två så tar med mig det hem :D

lördag 14 augusti 2010

En rasvän


Idag på tävlingen så träffade jag en annan med finsk lapphund. Den första jag sett tävla ngnsin. Har hittat en som tävlar i klass 3 på listorna till rasmästerskapet som var i våras men aldrig sett ngn annan. Den tiken var lättare och mindre i allmänhet, inte bara höjden, och vägde ett parkilo mindre. Den var smidigare också och hade högre fart än Irja men inte bc - stil direkt. Kul med en annan, dessutom är i Sthlm, Solna-Sundbyberg om jag inte misstar mig. Färgerna var mer typiska för en finsk lapphund än vad Irja är. Irja är ju ljusbrun men mkt svart i ansiktet. Den var betydligt mer åt det vita hållet med distinkta ögonbryn och riktigt svart runt ögonen. Pälsen var också mer utstående som den ska vara.

En fin Finsk lapphund (bilden tagen från google)

Märsta-Sigtuna klass 1

Dag ett avklarad och det gick helt ok. Irja slutade ju precis löpa för ngra dar sen så jag är glad över att hon koncentrerade sig alls. För varje löp som går blir hon mindre och mindre "tikig" utan håller sig relativt normal. Det går alltså fortfarande att prata med henne och träna en del iaf. Den största skillnaden är att hon blir lat, extremt lat, och tappar leklusten helt, får mycket mera matbegär (svårt att tro men sant) och spelar döv av och till.

Iaf, för att återkomma till tävlingen. Första loppet tror jag det blev tio fel, andra disk. Inga filmer för dagen tyvärr. Jag har ju börjat träna in stopp nu på balans och a-hinder då hon hoppat ett par ggr. Gungan får både hon och Thea dra på när den slår i för att spara så mkt tid som möjligt. Och förändringen märks tydligt! Men jag måste nog tänka om... Irja ska stanna på mig signal, alltså inte två på - två av. Men hon har fattat det som att när jag stannar så stannar hon och inte på kommandot. Jag hann före henne vid a-hindret och då slalom var hindret efter kunde jag inte dra på så jag stannar och väntar --> hon stannar strax efter nocken. Jag säger okej och tar ett steg --> hon går ngra steg och stannar igen (innan kf). Så det måste tränas om. Slalomet var ett aber hela dan för väldigt många hundar. Enligt rykten låg det ett dött djur där på morgonen och lukten satt i. Tom border collies i hög fart tvärnitade efter halva slalomet och luktade. Så där blev det tio fel och jag tappade henne mentalt men vi hittade varandra igen andra halvan utav loppet och kf på balansen blev perfekta. Jag stannade mer planerat vilket gjorde att hon stannade på fältet. Så ett bra lopp i stort.

Dagens hopplopp kändes kanon! Jag fick till en jakko i en halvtuff sväng där de flesta valde ett framförbyte med en lång extrasträcka för föraren att springa vilket gjorde att nästan alla blev sena till slalomet. Funkade bra för de som hade hundar som själva kunde ta ingången och köra på men det blev många vägran och flera gick ur efter första porten. Min jakko gjorde att jag fick försprång och Irja fick en jättefin väg!!!! Är stolt över att jag vågade! (tror bara det var jag och en till som faktiskt gjorde jakkon även om flera gick den på banvandringen).
Men men.. slalomet stod på samma ställe som förut och även om hon inte drog lika starkt så gick hon ändå ur slalomet med framtassarna två ggr, sket i resten och tog de två hoppen som var kvar på banan. Surt då vi var nollade fram dit och det bara var ett nollat ekipage i klassen.

En härlig dag trots att vi inte fick ngra resultat med oss hem. Värmen tog kål på den lilla grundfart vi har så tempot var segt men att hon jobbade så fint (plus jakkon! - Ja, jag tjatar) trots löpet som precis tog slut gjorde att hon har en mycket nöjd matte!

onsdag 11 augusti 2010

Long time no see

Seeeeg updatering, jag vet!!

Livet rullar på, jobbar som attan (vi har grymt mkt att göra just nu) och tränar med vovvarna.

Irja kan numera sitta blickstilla medan jag går ett varv runt henne och hon kan gå runt mig ett varv åt höger när jag står still. Ska bara träna in ett tydligare röstkomando för hennes snurr, just nu gör hon det på handkomando (hon har alltid haft lättare att lära sig det) och tyvärr är det en rörelse som liknar andra jag har alldeles för mycket så snurren kommer i tid och otid.
På agilityfronten går det både bättre och sämre för Irja, igår var hon hemsk...skäller sönder mina och alla andras öron! Som tur är så har det ändå blivit bättre i stort även på den fronten. Hon var iaf väldigt taggad och fick köra en vända. På ett sätt är hon mer lyhörd än Thea och märker tydligare mina kroppsförädringar. Har dock med att göra att hon inte själv ser linjer i banan utan behöver mig hela tiden för att veta vägen vilket leder till att det blir väldigt kt babysittande och inte mkt släpp alls vilket inte är bra. Vi får se hur det går i helgen i Märsta. Hon har ju knappt tränat ngn agility alls under sommaren utan hon har fått köra när hon betett sig bra på planen dvs någorlunda tyst när jag kör med Thea.

Thea då.. jo, promenaderna står still i träningssynpunkt. Hon skäller fortfarande på folk och hundar men tystnar bättre när man säger till henne. Lägga henne direkt när hon gruffar och sen berömma tokigt mkt när vi går vidare funkar bra. Agilityn går framåt men jag önskar att jag hade orken att träna mer. Har ju inte haft ngn semester alls så har inte okrat åka flera ggr i veckan som jag skulle velat men vi kör på iaf. Jobbar mest på att tajta svängarna och på att hon ska våga sticka från mig över exempelvis balanshinder. Träningen igår visade att det släpper fort, när hon prövat försiktigt att gå hela vägen själv en gång så gör hon det betydligt med offensivt nästa och för varje gång så ökar hon i självförtroende - typisk de sheltiesar jag sett^^ Hon ska också tävla i helgen så där får vi kvitto på hur långt vi kommit i listan jag hade i våras på sådant vi måste få till för att kunna komma ngn vart.