fredag 30 april 2010

Filmer från Toppa Formen 2

Här kommer film på gårdagens övningar. Temat var "övningar vi själva tidigare stött på och haft problem med" och det blev mycket bakombyten. Tyckte igår att Thea sprang långsammare än vanligt men när jag tittar på filmerna så är ju det helt fel! Tror att känslan berodde på att jag låg före nästan hela tiden och när jag inte blir omsprungen av henne så känns det långsammare - knäppt när min lilla tjej är så snabb!

Dock upptäckte jag att hon har ett grymt hindersug, eller det visste jag redan, men att det var så stort så hon hade svårt att ta kontakt med mig när hon hade ett hinder nära som hon trodde vi skulle ta. Det synns på filmen när vi tränar fel tunnelingång att jag får kämpa för att få henne att inte sticka rätt in i första vilket vi tränade två varv först. Det är inte förrän på 5 försöket som hon drar förbi ingången och 6 som det blir rätt. Har inte märkt detta förut och blev ganska paff, synns lite dåligt på filmen men hon har huvudet helt vänt mot ingången och tar inte min handling eller mina rop i princip oavsett vad jag sa. "Här" funkade bäst. Men när hon väl greppade att vi inte skulle in i den ingång hon trodde så fick hon fin kontakt igen och följde precis vad jag handlade.

Hon tyckte platta var hemsk - den var ju blöt och tung! Så ska jobba med att tokbelöna den och träna så fort det är lite blött ute!

I övrigt var det super skojig träning även om regnet bestämde sig för att piska en stund men då gick vi in och pratade kontaktfält istället så nu har jag en tanke om hur jag själv ska lära mig att låta henne gå direkt vid rätt beteende istället för att låta henne stå länge på KF som det blir nu. MEN framför allt så ska jag hålla i dom för dom är super bra! Sandra har verkligen gjort ett kanonjobb med Theas kontaktfalt så då ska jag banne mig inte förstöra dom!


Fungerade bra: Bakombytena var helt klockrena ALLA gånger och hon har ett grymt hindersug och därmed ett bra släpp.

Fungerade mindre bra: Fel tunnelingång & Platta tunneln som var blöt

Ska tränas på: Blöt platta & "förbi hinder" som jag inte visar på.

torsdag 29 april 2010

Glada känslor

Jag blir såhimla glad av det här vädret! När jag gick hem från tåget så låg jackan i väskan, äntligen kan frusna jag gå en stund i solen i bara tjocktröja. Fortsatte på samma spår när jag var ute med hundarna och vi bara mös i solen.

Ikväll är det andra träningen på "Toppa formen"-kursen. Thea får ta det lugnt eftersom att hon fortfarande äter antibiotika pga av inflamerad tarm (vet, upprepning men med annan hund...antagligen smittade dom varandra). Som tur var så visade ultraljudet ingenting konstigt så vi ska avvakta och hoppas på att det bara är en liten hormonstörning till följd av byte av hem och då Thea kom hit till Irja som har ett annat löpmönster. Men trots att vi ska ta det lugnt ikväll så längtar jag!

Lyckades efteranmäla mig till Västerås med Irja på söndan också så det blir två dagars tävling istället för en :D Det är helt perfekt att det är i Västerås, sover på landet med mormor, morfar, Ulli och hennes kompis. Då är det lagom nära till klubben och jag kan sova ut lite extra på morgonen istället för att vara uppe och åka bil en timma extra.

söndag 25 april 2010

Kistatävling

Igår hämtade jag och Irja upp Annelie och Troya och begav oss till Kista för klass 1-tävling. Själv är jag väldigt nöjd med dan och Irja hade en riktigt hög fart och var super duktig!


Första loppet var agilityloppet. Vi kom i mål med 15 fel. Det blev lite strul i slalom där hon inte tar sista pinnen men jag såg ingen vits i att ta om hela utan fick bara igenom henne på sista porten. Sen var det en tunnelingång som låg efter a-hindret. En tuff ingång som många hade problem med och så även vi, Irja tar min hand men jag är antagligen en aning sen, lite svårt att se på filmen, och därför sticker hon in längs insidan av tunneln istället för själva ingången. Vi fick också en femma på nedfarten på balansen. Det tyckte jag verkligen inte under själva loppet men eftersom att jag medvetet inte vill ha stopp på Irjas kontaktfält så får jag räkna med att hon hoppar ibland. Hon hade bra fart och koncentrationen var fint hela loppet förutom en liten stund där vid slalomet då hon tittar bort samtidigt som hon rör sig framåt och missar då sista pinnen. Är speciellt nöjd med att hon på upploppet tar mitt "fram" klockrent och blickar inte ens bak på mig.



Hopploppet gick bättre som helhet även om det blir en disk då hon tar slalomet tillbaka när vi ska göra om det och muren blev en historia i sig. Det var det absolut snabbaste jag sett henne springa på plan och hon följer mig så himla bra! Slalom får vi fel i för att hon hoppar en port och diskar oss sen när hon går tillbaka åt fel håll men jag vet ju att hon är svag i slalom, framför allt på tävling där vi har fått fel nästan vartenda lopp så det gäller bara att träna vidare på.

Sista hindret var muren, Irja har aldrig sett en sån förut och än mindre tränat på det. Faktiskt så är hon hårt tränad i att inte hoppa upp på prylar som dörr/vägg/människor och liknande så hon tänkte något i stil med "det där går jag inte på!" och svängde förbi. Andra gången hoppade hon mot den så hela välte och när jag lockade försökte hon klättra över men eftersom att den är hal på sidan så kom hon ingen vart alls och tyckte att "det här var så skumt så nu går jag." Domaren var snäll och tyckte att hon skulle ställa upp den så att vi ändå fick försöka ta oss över den igen så jag hämtade tillbaka Irja, taggade upp henne ordentligt och då hoppade hon fint. På så sätt fick hon ju en direkt belöning för muren då den var som sista hinder och därmed kom godiset direkt efter vilket innebär något positivt. Skrattade mest och var inte ett dugg förvånad över att det gick som det gick. Loppet i övrigt var det absolut bästa vi någonsin gjort och jag är så nöjd med min stora tjej!!! :D :D :D


GRATTIS till Annelie och Troya som kom på andra plats i hopploppet och tog sin första pinne i hopp! Och GRATTIS till Elin och Nelly som kom på 5e plats men tyvärr hamnade precis utanför pinnplats!

fredag 23 april 2010

Veterinärbesök igen

Var med Thea hos veterinären idag, hon löper igen fast hon senast löpte i februari så ville kolla att det inte var ngt med livmodern. Dessutom har hon varit dålig i magen ganska länge nu så kollade det samtidigt. På blodproverna syns tydligt att hon har infektion i kroppen och på röntgen ser man att slutet av tarmen är inflammerad. Livmodern ser bra ut på röntgen och känns fin och hon reagerar inte med smärta eller så men för säkerhetsskull ska vi tillbax på tisdag och göra ultraljud av livmodern och äggstockarna. Så det blir medicin och inga tävlingar på ett tag men det är mindre viktigt, jag vill bara att mina grisar ska må bra!!!

Det här har fått mig att fundera lite...kanske är en sterilisering bra? Har funderat lite på det förut med Irja. Slipper löpet och allt runt, att dom blir lite nedgångna och sånt. Slipper missa tävlingar och bloddropp inne och så. Slipper dessutom risken med eventuella livmoderinflamationer och annat som kan vara riskabelt. Men det är ju inte helt riskfritt att kastrera, fler jag känner har haft små eller stora komplikationer även om det ju lika gärna kan gå helt smärtfritt. Har ni lust att delge era tankar kring detta, ni kanske har kastrerad tik eller känner någon. Hur har det gått, vilka komplikationer har ni stött på om ni har stött på några?

torsdag 22 april 2010

Mina tjejer som små och stora

Här kommer lite bilder på mina tjejer från pytte till stora. Bilderna på Thea är från Sandra (förutom de där det står anniesfotografier - dom har självklart Annie tagit). Jag träffade ju inte Thea förrän hon var 2½ och därför har jag inga bilder som jag själv tagit innan dess, det är också av den anledningen som jag har fler bilder på Irja än på Thea.

Håll till godo!

Irja 4 veckor gammal




Irja tillsammans med sina syskon
Man kan ju faktiskt höra på namnen att det är FINSKA Lapphundar på bilden :)

Irja 8 veckor

Spanar på omvärlden


Min lilla nallebjörn

Thea 9 veckor gammal

Ser ut som en übersöt liten sumo med all pälsen


Ser lite trött ut

Spanar runt lite

Irja 9 veckor

Helt utslagen - det är jobbigt att leka

På väg hem

Hemma på verandan

"Leksaker kan visst vara roliga - om jag får ha sönder dom!"

'

Tricket pussas lärdes tidigt in

Min gosfia

Thea 3 månader (?) gammal

Helt bedårande!

Thea passar helt perfekt som höstmotiv

Irja ungefär 3 månader


Irja tycker att det är lite varmt på sensommarn


På bilderna ovan kan man se varför jag vääääldigt ofta fick frågan om det inte var en Schäfer-valp i alla fall

Thea - vuxen och vacker

Hon är så galet elegant!

Min absoluta favoritbild på min lilla skrutta

Ute i snön

Så gullig med tungan

Irja - vuxen och vacker

På tävling

Ute i snön

Totalt fokuserad

Det var allt för den här gången.

Ps. Sandra, ifall jag har lagt bilderna under fel ålder så får du gärna rätta mig :P

Slapparkväll

Idag har vi bara en mysig kväll hemma. Vår kurs blev inställd pga det knasiga vädret och jag har inget annat planerat för kvällen. Visst kan jag ju plugga, det kan man alltid^^ men det tar vi en annan dag :D

Därför passade det bra att pappa lyckades få tag på flyg och kom hem idag, bara en vecka sent. Han har varit borta totalt 4 veckor i Kina och innan dess var han en vecka i USA med en dag hemma däremellan för att packa om resväskan. Så vi har haft en mysig familjemiddag och så hade pappa med sig fina presenter från Kina, bland annat två tekoppar med vackert motiv och lock! För att hålla värmen. Fick också en liten termos med insida av keramik som visserligen väger en hel del men ska tydligen hålla värmen extra bra. Den ska definitivt med på tävlingar i sommar!

Ska strax ut en sväng med tjejerna och sen ska jag slå mig ned framför tvn och bara jäsa. Trevlig torsdagskväll på er!

tisdag 20 april 2010

Lördag hela veckan

Jag och Irja var på kurs i fredags - Lördag hela veckan. En skojig kurs med både teori och praktik där vi fick nya tankar och idéer angående belöningar. Kickan är en riktigt bra kursledare, engagerad, peppad och framför allt så är hon personlig och tar varje individs problem för sig vilket jag verkligen uppskattar! Jag fick några tips på hur jag ska få stopp på Irjas skällande när hon arbetar eller väntar. Hon blir så frustrerad när hon inte vet vad hon ska göra eller när hon sitter och tittar på när jag och Thea tränar vilket blir jobbigt, inte bara för mig utan för alla andra som tränar samtidigt. Sen ska vi bygga upp en bank av belöningar, som det är nu så tar hon bara godis som belöning vid träning men kampar gärna i vanlig lek både på promenader och hemma. Hon tar dock all sorts mat som godis och jobbar bra oavsett ifall hon tränar för sin vanliga hårda mat, levergodis eller korv. För sig själv leker hon rätt ofta med bollar, bär runt på dom och kastar dom lite skojigt upp i luften för att sen gnaga lite på dom. Men eftersom att vi fick riktigt bra övningar att träna på som går ut på att hon måste titta på leksaken och med tiden till slut kampa med den för att få godisen, ren shaping alltså, och att hon gör allt för godis så borde det inte vara jätte svårt att träna in.

Har redan testat att träna lite och det går framåt. Jag testade träna med kamptrasa som belöning för lite olika trick (utan att ha visat något godis för henne) och det funkade riktigt bra! Ligg, sitt, slalom mellan benen, fotposition, inkallning med fotposition och annat testade vi och hon jobbade jätte fint för kamp som belöning. Tror verkligen att det här kan funka för oss!

Det jag främst vill ta med mig från kursen är den tankeställare jag fick. Upptäckte att jag nästan gett upp på vissa punkter med Irja, t.ex skällandet, och tänkt "Såhär och såhär ska jag göra med nästa hund redan från början för att undvika det här och det här". Men Irja är inte ens tre, hon är absolut inte omöjlig att förändra, kanske tar lite längre tid än om jag gjort så från början när hon var valp men jag kan inte bara ge upp på en treåring! Så har fått en ordentlig nytändning och ska nu börja ta tag med träningen på allvar - och gud vad kul vi ska ha :D

fredag 16 april 2010

Toppa formen

Igår var vi på första tillfället med "toppa formen" - kursen för Anna. Vi körde först en bana som Anna ritat (finns på hennes sida). Vi skulle köra den som om det var tävling och jag kanske tog det för bokstavligt för jag blev roligt nog väldigt nervös, så mkt att det syntes tydligen när jag körde vilket så klart påverkade Thea. Blev lite förvånad själv men det är ju bra att veta hur man själv påverkas av tävlingssituation. Det udda är att jag aldrig brukar bli nervös för ngt men när jag tävlar med Thea så har jag blivit det mer eller mindre varje gång. Det har väldigt mycket med att jag känner press på mig, duktig hund som jag inte kört med länge alls och jag själv är så ny. Det blir ganska läskigt att "kastas" in i en tävlingssituation med väldigt många förare som är så mycket bättre än jag och jag inbillar mig att folk kommer tycka att jag antingen "fuskar" som har en färdig hund och bara slappar med eller att jag bara är dålig och att andra skulle kunna göra det så mkt bättre. Fjantigt, jag vet.. men när Sandra och Rikard är så bra som dom är, plus att tävla mot Rikard, Anna och flera andra människor så blir jag lite liten ibland. Måste dock poängtera att alla har varit underbart snälla och bara gett råd och varit positiva så det är enbart jag själv som skapar känslan av att bli synad och inte riktigt räcka till.

Jaja, tillbaka till kursen. Pga av det jag nyss skrev så passar den här kursen mig och Thea perfekt! Vi kan träna på tävlingssituationer och få massor med feedback utan att jag behöver känna press på att vara duktig på en gång. Det är ju inte bara ett lopp som på tävling med en enda chans utan här får vi göra om till det sitter och blir så bra som det kan bli. Efter att vi kört hela loppet så fick vi beskriva hur det kändes och sen delade vi upp banan och tränade på två specifika delar med olika handlingar. Vi blev filmade i varje sekvens och fick feedback av både Anna men också utav de andra som var med på kursen, vilket var en del av kursen upplägg och passar mig väldigt bra! Vi klockade också hela tiden och insåg att vi alla kunde spara in olika mycket tid på olika handlingar. Tror att det var Annica och Della ? som sparade en hel sekund genom att byta handling på bara de fyra första hindrena!!! Även andra delen sparade vi in en del tid med framför allt väg åt oss själva genom annan placering än den jag valde på banvandringen. Så häftigt att kunna spara in så mycket tid på så små förändringar - eller stora för den delen. Tänk vad det gör i ett helt lopp, om man kan maxa sin hund från start till mål. Som vi sa igår så är det skillnaden mellan en 7e och en 1a plats på tävling!

För att sammanfatta så var det riktigt bra träning! Och trots att vi höll på i över 3 timmar så var det aldrig trist eller enformigt. Kanon kul och nu är jag super taggad på att komma ut på tävlingsbanonorna. Förhoppningsvis lite mindre nervös då också =D

Kul morgon

Jag börjar bli redligt trött på att torka bajs nu!
Men nu är det Thea som är dålig i magen, antingen så reagerar hon på att hon fått ganska mkt godis de senaste dagarna iom träning, eller att hon fick en måltid av Irjas mat, eller så har hon satt i sig ngt utomhus, eller så är hon bara dålig. Oavsett så är det inte speciellt roligt att vakna på morgon (förmiddag...strax innan tio) och upptäcka att hon BÅDE har kissat och bajsat i mitt rum. Utan att säga till verbalt - jag hade vaknat då jag aldrig sover djupt. Hon var ute med mamma vid 7 och då gjorde hon inget...dålig i magen och svårt att hålla sig är väl ok men då borde hon inte kissa dessutom!

Framför allt stör det mig ngt enormt att hon inte behagar att ens försöka hålla sig utan är hon nödig och ingen går med henne exakt den sekunden så gör hon inne... Som sagt är jag nu redligt trött på dessa "olyckor"!!!

torsdag 15 april 2010

5.5 kg...!

Har jag gått ner på exakt 3 veckor och 6 dagar. Mamma har gått ner ännu mera och numer är vi snygga och slanka båda två :D
Jag måste verkligen säga att pulvret vi kört har varit toppen! Eller ja, smaken lite enformig (finns ett antal att välja bland men ändå) och trist att aldrig få tugga etc etc etc men det har funkat super! Har gått ner med tydliga resultat på en inte alltför lång tid, trevliga människor och väldigt seriöst! Det är inte bara vågen man går efter, i så fall så har jag gått ner 7,5 kg, utan man lyses igenom och får ut en fettprocent och fettmassa som man går efter. Och jag har alltså tappat 5.5 kg RENT FETT på den här tiden, resten är vatten och lite muskelmassa som jag kmr gå upp igen nu när jag börjar äta vanligt vilket jag började med igår.

Så nu går jag på en så kallad upptrappning som handlar om att vänja kroppen gradvis med mat så att den klarar av att bryta ner den. Om en vecka är jag tillbaka på helt vanlig mat men lite nyttigare och framför allt så är den onyttiga delen (typ godis, bakverk, snabbmat etc) ENBART till för helger och inget annat! Så vi får se hur det artar sig, det svåra är ju inte att gå ner utan att hålla vikten...

måndag 12 april 2010

Uppdatering Thea

Efter uppmaning från Sandra så ska jag uppdatera lite om Thea så här följer en rapport om hur livet för lillgrisen i familjen ser ut numera.

För tillfället händer inte så mycket, är i skolan själv och har slutspurten innan studenten som närmar sig med stormsteg så har inte hunnit så mycket. Men lite har vi hunnit med, tränat lite passivitet fast jag tränar med den andra och har börjat lära in lite nya trix. Thea kan numera tass (fortfarande bara höger), stå på balanskudde med luft i och stå på två ben, sitta och ligga på den. Snurra runt åt olika håll - kunde hon redan när hon kom. Klättra upp / hoppa upp i famnen på mig. Senast idag började jag lära in att gå i en 8a mellan benen och hon fattade fort. Är som sagt i första steget så hittills så snurrar hon runt ena benet ett varv i taget men det går fort fram. Vi skvallertränar men det har inte blivit lika ofta på sistone men det har ändå gett tydliga resultat.

Och, det bästa av allt. På torsdag börjar "Toppa formen"-kursen på klubben! Då blir det agility av för hela slanten! Har bokat in en hel del tävlingar under våren och jag och Thean behöver köra ihop oss väääääldigt mycket mer. Senaste passet började väldigt dåligt men blev riktigt bra till slut, kurs blir ännu bättre och så kan vi träna därimellan på lite annat smått och gott.

Hon har nästlat sig in i vartenda hjärta här hemma och både jag och Elias garvar (oftast) åt hennes tokfnatt som hon får varje morgon när vi snoosar på väckarklockan och hon tycker att det faktiskt är dags att gå upp. Svårt att beskriva hur hon gör men gör ett försök; snurrar, skäller till, studsar på bröstet på en, snabbiter i täcket och tar en snurr till, ner från sängen och upp igen och så håller det på.

Häromdan så blev hon riktigt sur på Irja och sa ifrån ordentligt när Irja snodde bollen Thea lekte med. Det är bra att se att hon har tuffat till sig ordentligt och tar för sig så mycket! Hon accepterar nya människor mycket fortare nu även om hon fortfarande är en liten mammagris och följer mig överallt. (tycker det är super mysigt och gillar att känna mig speciell :P) I brist på mig så går Elias bäst och sen resten av familjen). Till och med Staffan och pappa som inte är ngra stora fan av djur myser med lilltjejen i soffan. Just det - Thea får vara i sofforna hur hon vill plus min säng. Det var inte tanken men så blev det. =)


lördag 10 april 2010

Högskoleprovet

Idag har jag, bror och Elias varit och gjort högskoleprovet för andra gången. Det kändes både lättare och svårare än i höstas men fick betydligt bättre resultat. T o m alla rätt på läsdelen =D
Kollade efter gamla gränser och med mina 96 (ungefärligt resultat då jag inte kmr ihåg vad jag svarade på tre) så kom jag upp till 1.7 men det var ju 20 000 fler som gjorde provet i år så gränserna kan ju flyttas mycket. Oavsett så räcker det inte till, inte enligt statistik för föregående år på KS, eller Sthlm eller Uppsala. Men men, tänker inte ta ut något i förskott än utan väntar på riktiga resultatet som kommer om några veckor. Söker ju in oavsett så nu får vi alla hålla tummarna *

måndag 5 april 2010

Annandag påsk

Mysig dag idag, hade en planerad träning men snön gjorde att den blev inställd. Istället har vi myst i soffan och tagit långa härliga promenader. Hundarna blir precis så smutsiga som det är möjligt och duschen används regelbundet.

Irja är mycket bättre, hon är duktig och äter antibiotikan blandad i sin burkmat.

Nu på kvällen var vi ute med en kompis och hennes hanhund, bra träning för Thean och efter en liten stund lugnade hon ner sig och gick fint hela promenaden. På slutet drog till och med hon och Ingo några springvändor.

söndag 4 april 2010

På bättringsvägen

Irja har ju varit väldigt dålig i magen ända sen i tisdags, totalt rinnande och jag har flera nätter i rad knappt sovit mer än 2 timmar i sträck för att hon måste ut. Så igår var vi till veterinären och hade oss i över 4 timmar. Hon fick spruta mot kräkningar, antibiotika och kontraströntgen. Men 4 timmar och 5400 kr fattigare så hade vi med oss specmat och recept på atibiotika tabletter hem. Hon får ungefär en teskedsklick var tredje timma av burkmat och när hon mår bättre så ska vi över på torrfoder tills hon är hundra procent bra. Tur att det inte är ngra tävlingar på några veckor! Idag mår hon redan bättre, rinner inte längre utan korvformade härligt kladdiga avföringar. (vi hundmänniskor är rätt märkliga som tycker att sånt är viktigt att skriva i bloggen...!) och jag fick sova heeeela natten :D:D:D !!!

Jag har ju ingen bil hemma för tillfället men morfar var så söt och åkte med mig och Elias till vet och sen skjutsade jag hem honom medan Elias var kvar med Irja. Irja var kanonduktig! Gillade inte att ta tempen men låg fint på röntgenbordet (bättre med Elias än med mig ;P ) och efter lite övertalning åt hon hela kontrastmaten också. Första gången i hennes liv jag fått övertala henne till att äta något men tror att det var konsistensen hon reagerade på, väldigt kladdig mat och hon äter bara fast torrfoder eller människomat.

Sen åkte vi allihopa hem till mormor och morfar för lite påskfirande, mycket mysigt! Och idag var vi hos Elias föräldrar för ytterligare påsklunch. Jag åt min egen mat och har suktats precis lagom av den härliga påskmaten och godiset men hållit mig till mitt härliga pulver.



Jag tycker att det märks jätte mycket på Thea att vi verkligen tränar med skvallerträningen, hon skäller numera nästan aldrig på människor (om dom inte dyker upp nära henne plötsligt) och är betydligt lugnare med hundar men kan lägga in ngt enstaka skall. Jämfört med hennes tokryck som hon kunde få på ALLA hundar och de flesta människor så är det nästan som att någon har bytt ut hunden. En helt fantastisk metod som jag rekommenderar varmt även om vi fortfarande bara är på steg ett!

torsdag 1 april 2010

Förebreder mig

...på att bli småbarnsförälder? JA, det skulle man nästan kunna tro så mycket som jag är uppe och ränner på nätterna numera men ICKE! Det är Irja som fortfarande är sjuk och jag tycker inte hon blir bättre heller. Hon har bara fått ris i små portioner igår men det är enbart diarré och flera ggr per dygn. Hon hinner inte ens ut ibland och då blir det bara till att torka. I natt så sov jag i omgångar på först 2 och en halv timma, 45 minuter, 3 timmar och sen sov jag över klockan och vaknade av att Irja spydde istället. Så upp och torka för att sen direkt ut med Thea så jag kanske skulle hinna med frukost på morgon men när jag kmr upp efter mitt torkande så har Thea inte pallat att vänta (var nere i tio min) och sa inte heller till utan hade gjort en fin korv i vardagsrummet...bredvid en av Irjas tidigare pölar jag inte hunnit till.

NU FÅR DET FANIMIG VARA NOG PÅ RUMSRENSFASONERNA!!!!

Att Irja är sjuk och inte hinner ut är inget jag blir arg på ens det minsta, hon försöker verkligen sitt bästa och tänk er själva när man spyr och har sig. Men Thea... nu är det bra! En hund som är äldre än två och ett halvt SKA kunna hålla sig tills vi går ut (och det är inga orimliga tider liksom..!) alternativt säga till. Hon går inte ens till dörren och visar med med en minsta ryckning att hon behöver gå ut. Jag blir gaaaaalen!! Så nu har jag och mamma utarbetat en ny metod för problemet. Bur har funkat bra på dagarna dom stunder vi inte är hemma men hon kan ju inte sitta där dygnet runt (när vi är hemma så känns det inte speciellt bra att ha henne konstant i bur). Men vi måste hitta ett sätt som gör att hon lär sig att man gör saker enbart ute och inte inne, måste man verkligen gå (ifall hon av ngn anledning inte gör ute när vi promenerar) så ska man säga till på ett eller annat sätt, helst ljudligt men det kmr nog med tiden ifall hon bara säger till över huvudtaget, typ går til dörren).

Får ringa vetrinärn idag och försöka hitta en tid till Irja för nu har det varit enbart rinnande eller spyor sen i måndags eftermiddag. Ytterliggare ett krux när mamma och famljen åker till fjällen idag och hemma om en vecka så får låna en bil så jag kan komma iväg.

Jaa ni, hund är ju riktigt trevligt ibland...